Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / iPad függőség
  

iPad függőség

ora 2014-01-14 09:43:49
tisztelt doktornő!
iPadem van, amin sok könyvet szoktam olvasni. főleg este olvasok amikor sötét van már a szobában - nem kapcsolok fel villanyt - hisz úgyis világít az iPad. viszont szerinrem elfárad tőle a szemem.
azt kérdezném, hogy megromolhat-e a látásom, amiért esténként sokat olvasok rajta?
tetszik tudni, vannak olyan alkalmazások, ahol nagyszerű könyveket lehet letölteni - bagdy emőke, judit herman, csernus, stb. - teljesen ingyen, viszont papír alapon megvenni az sok pénz. és hát csak így tudom olvasni őket.
mit javasol, hogy max. mennyi órát olvassak rajta? sajnos ehhez még hozzájárul hogy legalább 6-9 órát facebookozok, videózok, játszok rajta. amint hazajövök, rögtön bekapcsolom és ezzel foglalkozom lefekvésig. van mikor a fürdést, vacsorát is kihagyom.
egyszer szüleim már elvették tőlem pár napra büntetésből, mert szerintük függök tőle.
szerintem is. jobban örülnék, ha mindig elvennék tőlem, és csak estefelé kaphatnám meg csak egy órára. de ezt megkérni se merem, mert akkor biztos ideges lennék. pedig biztos nem egészséges hogy állandóan ez van a kezemben. mit csinálhatnék? mert szüleim nem nagyon szigorúak és nem is nagyon foglalkoznak velem.
köszönöm a válaszát.

Szakértőnk válasza a iPad függőség kérdésre

Kedves Levélíró!

Szinte biztos, hogy a látásodat károsítod azzal, hogy ilyen sokat nézed a képernyőt. Az pedig, hogy a sötét szobában olvasol, még károsabb. Tudom, hogy a korosztályodból sajnos nagyon sokan élnek hasonló életmódot (facebook, játékok, kontroll nélkül), ennek aztán mindenféle negatív következményei vannak/lesznek. Neked magadnak kell megpróbálnod ezen változtatni. Napi 1-2 órát bőven elég lenne ilyesmivel foglalkoznod (az olvasás más kategória, azt lehet, de világosban tedd). Egyébként meg vegyél le a polcról is könyveket, biztosan találsz kedvedre valót otthon is. Találkozz a barátaiddal, sportolj, keress valamilyen hobbit.. annyi mindent lehet csinálni.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések