Ezeket a hiányosságaimat hogyan pótoljam?

2014.01.03.
Kedves szakértő!
17 éves fiú vagyok.
Az a helyzet, hogy szüleim jópár éve elváltak, de régebben, apu sose volt itthon, amikor pedig itthon volt alig foglalkozott velem. Elváltak, nem él velünk. Szóval apa nélkül nőttem fel, anyám nevelt/nevel aki kb egy tökéletes anyámasszonykatonáját nevelt belőlem. Férfias viselkedés nulla.
Állítólag ez még az írásomon is meglátszik. Gyakorikérdéseken feltettem egy kérdést a testvéremmel való nézeteltérésemről:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__testveri-kapcsolat__5228505-mit-lehet-kezdeni-egy-ilyen-testverrel-en-reagalom-tul
Megköszönném ha elolvasná, és elmondaná a véleményét. (ne zavarja meg hogy ott 16/f-et írtam, 17 éves vagyok)
Mondjuk egy ilyen helyzetben, mint amit a kérdésben feltettem, tényleg nem látok más megoldást, mint hogy éreztessem a testvéremmel hogy neheztelek rá, de ez rögtön hiszti lenne? (azt kiemelném mégegyszer hogy a testvérem hozzám képest egy hústorony) A kérdésben szereplő írás tényleg olyan mintha egy lány írta volna?
A mindennapi helyzetekben a konfliktuskezelésem is borzasztó, az általános viselkedésem. Ez kb annak tudható be amit fent írtam, hogy apa nélkül nőttem fel. Oké felismertem a problémát, de most mit tudok kezdeni – hogyan változtassak a viselkedésemen hogy „férfias” legyen?
Ha ez ad némi háttérinfót, korábban ezt a kérdést tettem fel itt:
http://www.kamaszpanasz.hu/szakerto/lelki_problemak/16355
Tudom azt hogy mire lenne szükségem egy apától, de nincs olyan ember a környezetemben aki foglalkozna velem ilyenben. Apám messze öltözött tőlünk, tőle sem kérhetek segítséget. (elég szánalmas) de nem ismer valami olyan könyvet, ami esethet segíthet, ami részletese útmutatást adna konfliktusok kezelésére, általános viselkedésre?
Köszönöm a válaszét és segítségét.

Szakértőnk válasza a Ezeket a hiányosságaimat hogyan pótoljam? kérdésre

Kedves Levélíró!

A feltett kérdéseddel kapcsolatban azt gondolom, hogy nyugodtan írhatta volna lányis meg fiú is. Valószínűleg azért kaptad azt a visszajelzést, hogy olyan, mintha lány írta volna, mert hisztis kur***va-ként említed magad benne. Ez valóban nem valami férfias megnyilvánulás.

A konfliktuskezelési nehézségeddel, úgy tűnik, már csak a kérdésed alapján is, hogy nem vagy egyedül, a bátyádról is azt írod, vagy ordibál, vagy figyelembe sem veszi, ha te meg szeretnél oldani egy konfliktushelyzetet. Így valóban nehéz lehet érvényesíteni az igényeidet. Gyakorolj szerintem eleinte másokon, akik elérhetőbbek ilyen szempontból. Rengeteg könyv van ebben a témában, nézz körül egy könyvtárban vagy könyvesboltban és válaszd ki, ami neked szimpatikusabb. Kereshetsz akár asszertivitás készségfejlesztő csoportot is! Sokat segíthetne! Nézz körül ezzel kapcsolatban az interneten. Igazán a gyakorlatban lehet elsajátítani ezeket a készségeket. Próbálj mintákat szerezni ismerősöktől vagy akár filmekből, próbáld megérteni mi zajlik a másik fejében egy-egy helyzetben és gondold végig, te hogyan reagálnál egy-egy megoldásra, ha az ő helyében lennél. Gondold át előre egy-egy várható helyzet esetén, hogy hogyan viselkedj benne és ha úgy sikerült megoldanod, ahogy szeretted volna, tedd el magadnak a későbbiekre a megoldást, mint beváltat.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor