Hogy kérdezzem meg?

2013.12.08.
Kedves Szakértő!
16 éves lány vagyok, most járok 11. osztályba. Nagyon érdekel az angol nyelv, azok az országok, ahol angolul beszélnek, de különösen Amerika, azon belül is New York ragadott meg. Tegnap, ahogy keresgéltem az interneten találtam oldalt, ami lehetőséget adna arra, hogy fél évig, vagy egy évig Amerikában tanuljak. Nagyon szeretnék cserediák lenni, arra gondoltam, hogy vagy a jövő tanév első félévét szeretném ott tölteni, vagy az egész jövő évet. Lehet, hogy vissza sem jönnék, mert nagyon szeretnék felnőttként NY-ban lakni, ez a legnagyobb álmom. Viszont a szüleimnek erről még nem beszéltem. Nagyon félek, hogy nem engednék meg ezt az egészet, és nem tudom, hogy hozzam fel a témát. Egyrészt elég drága ez az egész (bár szerintem lenne rá pénzünk), másrészt anyukám szerintem biztosan nem engedne el. Mindentől fél, sehová nem lehet vele menni. Viszont úgy gondolom, nekem nagyon jót tenne ez a fél/egy év, mert egyrészt önállóbb lennék utána, másrészt egyébként is oda szeretnék költözni, így legalább eldönthetném, hogy tényleg ezt akarom e. Ön szerint hogy beszéljek a szüleimmel? Apukám engedékenyebb, ő lehet, hogy megengedné, nem tudom. Tényleg nagyon szeretném, és bármit megtennék ezért! :( Ön szerint hogy hozzam fel a témát úgy, hogy anyukám beleegyezzen?
Előre is köszönöm a válaszát,
Ivory

Szakértőnk válasza a Hogy kérdezzem meg? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, a legfontosabb az lenne, hogy sikerüljön anyukádnak átadni kicsit a te nézőpontodat, hogy megértse, miért szeretnél annyira menni. Valószínűleg, ha sikerül megtenned az első lépést, utána már könnyebb lesz! Segíthet esetleg apukád is, ha először vele beszélsz és jó ötletnek tartja. Érdemes lehet összeszedned az érveidet az utazás mellett és ellen is, hogy anyukáddal nyugodtan tudj majd róla beszélni, anélkül, hogy a vágyaid és az indulataid elsodornának. Így meggyőzőbb lehetsz és anyukád is láthatja, hogy mennyire komolyan átgondoltad. Talán, ha látja, milyen felnőttesen gondolkodsz, enyhülnek a félelmei is, melyek miatt nem akarna elengedni. Az is megkönnyítheti a helyzetedet, ha minél alaposabban utánanézel, mibe is vágnál bele, mi kell hozzá, mi vár rád Amerikában.

Biztos vagyok benne, így, hogy ennyire biztosan tudod, mit szeretnél, hamarosan el fogod érni és megtapasztalhatod, milyen önálóbbnak lenni és angol nyelvterületen élni egy ideig! Ha úgy alakul, hogy most nem engednek el a szüleid, akkor se keseredj el, találhatsz még hasonló lehetőséget a későbbi tanulmányaid során is!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor