Mi ez? Foglalkozzam vele vagy ne?

2013.10.30.
Kedves Doktornő!
15 éves fiú vagyok, és mostanában egy számomra új lelkiállapotba kerültem, és az lenne a kérdésem, hogy mi ez? Kell e vele foglalkozzak, esetleg beszélnem róla valakivel?
Az utóbbi 1-2 hónapban azt érzem, hogy az életemnek nincsen célja, és a létezésemnek így értelme sincs, így felmerült bennem az öngyilkosság mint megoldás a "problémára". De ezt nem értem, mert semmi okom az életkedvem elvesztésére, sőt: a családom anyagi helyzete stabil, a szüleimmel jó a kapcsolatom (annak ellenére is hogy elváltak) a jegyeim javulnak, lefogytam 6 kilót (volt/van rajtam egy kis felesleg de ez igazából sosem zavart), és még egy lányt is megismertem akivel egyre jobban alakulnak a dolgok tehát elvileg semmi értelme annak amit érzek.
Próbáltam inni/cigizni l, hogy legalább a függőségeim miatt éljek de nem jött be egyik sem, hamar abbahagytam. Hobbim van de szivesen otthagynám az egész életemmel együtt, emiatt sem akarnék "maradni"
Összességében valahogy úgy érzem mintha ebben az életben már elvégeztem volna minden feledatomat, és kész vagyok a következőre, ezért a halálra sem úgy gondolok mint végső megoldás vagy örök befejezés, hanem mint továbblépési lehetőségre.
Mások ebből persze nem vesznek észre semmit mert úgy csinálok mintha semmi sem változott volna.
A válszt előre is köszönöm.(ha a levél hosszúra sikerült sajnálom, csak próbáltam mindent leírni ami egy kicsit is fontos lehet)

Szakértőnk válasza a Mi ez? Foglalkozzam vele vagy ne? kérdésre

Kedves Levélíró!

A válaszom egyértelmű igen! Szerintem az probléma, hogy nincsenek céljaid, nem gondolod, hogy lenne okod élni. Sőt, annyira erős benned ez az érzés, hogy az öngyilkosságon gondolkodsz. Az is probléma szerintem, hogy egyedül vagy ebben a helyzetben, magányosan, hiszen valamiért takargatod a külvilág elől, hogy valami megváltozott benned. Azt gondolom, mindenképpen érdemes lenne beszélned erről valakivel, akiben megbízol. Bátran fordulhatsz pszichológushoz is akár, hogy segítsen kideríteni, mi zajlik benned, mi változott meg! Hátha sikerülne más szempontokat is észrevenned, más lehetőségeket is találnod, hogy előrébb juss, jól érezd magad, egy olyan visszavonhatatlan és szélsőségesen destruktív megoldáson kívül, mint az öngyilkosság! Fontos lenne az is, hogy rövidebb távon is megpróbáld jól érezni magad, örömtelei és reális, elérhető célokat találni magadnak.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor