Alvászavar

2013.07.29.
Tisztelt dr. nő!
Elég komoly alvás zavarom van mostanában, kb. egy héttel ezelött kezdődött, akkor még csak annyi történt hogy hajnali 3 -4 óra körül tudtam csak elaludni de mostmár 2 napja szószerint semmit nem aludtam! Folyamatosan fáradtnak érzem magamat de nem vagyok képes elaludni...
Van egy selytésem hogy miért nem, de valószínütlen hogy az miatt lenne...Tudja, az én családomban mindenki kólafüggő. Szégyen ezt bevallanom, de ezen kívül mást nem is nagyon iszunk max teát. Ha van... Már többször elhatároztam hogy leszokom a kóláról, de hiába, nem megy, amíg körülöttem mindenki ezt issza, ráadásul nem is vesznek nekem a szüleim mást, a "saját pénzemből kell megvennem a hülyeségeimet"... És mivel este is mikor megszomjazom ezt iszom, gondolom ezért nehezebb elaludni. Ezt be is vallom, sose aludtam többet 6 óránál, ha mégis, akkor azt úgy hogy nem éjszaka hanem napközben...
De ha eddig nem volt ilyen durva alvás zavarom a kólától, akkor most miért? És ha nem attól van akkor mitől?
Előre is köszönöm a válaszát... (16/L)

Szakértőnk válasza a Alvászavar kérdésre

Kedves Levélíró!

A kóla, tea, kávé sok koffeint tartalnaz, ez arra érzékenyeknél (és nagy mennyiség fogyasztása esetén) okozhat alvászavart. Mi a helyzet esetleg energiaitalokkal? Nem fogyasztottál esetleg valamilyen drogot? Ezek mind szerepet játszhatnak az alvászavar kialakulásában.

Javaslatom: próbáld kibírni, hogy nem alszol napközben. Esetleg végezz valamilyen könnyű testmozgást is. Este időben vacsorázz meg, zuhanyozz le és feküdj le időben (9-10 óra magasságában). Ne nézz tv-t elalvás előtt, inkább olvass. Remélhetőleg sikerül elaludnod. Lehetőleg tartsd magad a leírtakhoz hosszabb időn át, hogy visszabillenjen a napi ritmusod.

A kóla fogyasztását muszáj lenne csökkenteni, lehetőleg napi mondjuk fél literre. Nem szerencsés, ha a családod nem támogat téged ebben az elképzelésedben, de végül is az ő segítségük nélkül is sikerülni fog! Csinálj mondjuk limonádét, ebben a melegben jólesik, és valószínűleg a hozzávalók is megvannak otthon.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor