Mit tehetek?

2013.07.15.
A suliban nem merek enni,mert szégyenlős vagyok.Sok mindent nem merek csinálni,mert félek x dolgok miatt.Nem sokára kezdődik a suli,ennek az állapotnak véget szeretnék venni,mert ez már engem idegesít!Vashiányom van,mert nem eszek a suliban,és már többször is elájultam.Mikor felelek a suliban akkor dadogok,vagy annyira izzadok,hogy az már irritál.A tanárok szerint túl vissza húzódó vagyok.Járok pszichológushoz aki azt mondja,hogy erősen szorongok és agorafóbiám illetve szoc.fóbiám van.Tudom mit jelentenek,de mégsem tudom felfogni,hogy miért vagyok az...
Agora fóbia:utána jártam,hogy a közlekedéstől,dolgoktól fél az ember.
Szoc.fóbia:Emberektől=társaságban,egyedül fél az ember.
Én ezt nem érzem,de lehetséges.
Hogyan tudnám ezt saját magam segítség nélkül kideríteni,higy agorafóbiám illetve szoc.fóbiám van?
És mit tehetnék,hogy ne dadogjak,és tudjak enni a suliban?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:Vanessza
Uí:14 éves vagyok

Szakértőnk válasza a Mit tehetek? kérdésre

Kedves Vanessza!

Íme két link. Ezekben a cikkekben találsz információt a szociális fóbiáról és a fóbiákról is általában, köztük az agorafóbiáról.

https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/2531/szocialis-fobia-szorongas

https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/376/fobiakrol

Azt gondolom, mindenképpen érdemes pszichológussal beszélned a korrekt diagnózist illetően, mert neki vannak hozzá eszközei, hogy kiderítse, mi is a helyzet pontosan, terápiás javaslatot tudjon tenni, valamint konkrét segítséget is nyújtson a probléma kezeléséhez. Beszélj a pszichológusoddal erről, tedd fel neki a kérdéseidet és kérjél tőle konkrét, használható tippeket a szorongásod enyhítésére!

Egy-egy helyzetben sokat segíthet, ha tudatosan eltereled a figyelmedet a saját viselkedésedről és inkább arra figyelsz, hogy mások hogyan viselkednek, mennyire vannak zavarban egymás társaságában, stb. Próbálkozhatsz különféle relaxációs gyakorlatokkal is vagy felidézhetsz olyan élményeket, melyekben azt élted meg, hogy magabiztosan, lazán tudtál jelen lenni egy-egy helyzetben.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor