Segítsen valaki!

2013.07.15.
Kedves Szakértő!
Van egy fura problémám. Állandóan igyekszem utánozni mások viselkedését. Viszont nem a barátnőimét, hanem filmebeli szereplőkéét. A viselkedésüket, a beszédüket, sőt még néha az öltözködésüket is. Ilyenkor százszor megnézem azt a bizonyos filmet, hogy minnél jobban utánozhassam a szereplőt. Amikor meguntam őt egyszerűen csak keresek egy másik tinis-lányos(mivel lány vagyok) filmet. A jóoldala az, hogy amíg keresgélek újra 'önmagam' vagyok (mint most is). Persze, sohasem utánoztam olyan filembeli lányokat, akik drogoztak stb., de ha felletem valami tulajdonságot, ami bennem is meg van, rögtön lecsaptam rá. És akkor képes vagyok bebeszélni magamnak, hogy ő vagyok igazából én vagy hogy a régi énem béna kell egy új. Mintha ha mindennap új ruhát vennék.
Nagyon szeretném ha segíten leszoknom erről a függőségről, mert miközben keresgélek új alanyok közt iszonyúan szenvedek és ettől nagyon bizonytalan vagyok :S
Ui.: reméllem mikor válaszol még mindog keresgélni fogok....

Szakértőnk válasza a Segítsen valaki! kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, "a régi énem béna kell egy új". Így kicsit olyan, mintha folyton menekülnél önmagad elől, keresnéd, hogy hogyan érezhetnéd jobban magad, de akárhányszor felveszed valaki másnak a személyiségét, elveszíted, elrejted talán még saját magad elől is magadat. Szerintem az, ha próbálsz számodra szimpatikus viselkedésmódokat leutánozni, mert szeretnéd, ha a sajátodénak tudhatnád őket, bizonyos fokig még pozitív dolog is. Így folyamatosan alakíthatnád, fejleszthetnéd magadat olyanná, amilyen lenni szeretnél. Ehhez azonban fontos lenne, hogy ne egy teljes személyiséget vegyél magadra, hanem időről időre teret adj magadnak ahhoz, hogy jobban megismerd saját magadat. Talán, ha nem menekülnél más valakinek a jelmeze mögé, észrevehetnéd, hogy benned is vannak pozitív, érdekes dolgok is, nem is annyira "béna" az éned, mint gondoltad. Így sokkal jobban is éreznéd magad a bőrödben. Próbáld kideríteni, ki vagy te, milyen vagy igazából a jelmez alatt! Próbáld újra és újra tudatosan feltenni magadnak a kérdést, hogy mi az, amit tényleg magadénak érzel, mit érzel, mit gondolsz, stb!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor