Apa-ügy, alkohol és stressz

2013.06.03.
Kedves Doktornő!
Az lenne a problémám, hogy:
-Apa egy ideje iszik. Mármint olyan 3-4 éve csak ilyen összejövetel, meg néha egy pohár bor, vagy sör a haverokkal, és ennyi. De mára, minden nap megiszik, úgy két pohár bort, és már aggódom érte, mert látom, hogy egyre többet iszik. Sosem volt még részeg sem, meg ilyesmi, csak naponta, olyan két-három pohárral legurít. És ez engem már nagyon zavar, és próbáltam már beszélni vele erről, de nem érdekli. Mit csináljak, hogy ne igyon ennyit? Mert igazából az ő családjában mindenki ivott. De Ő eddig nem volt ilyen.
-A másik, pedig az, hogy mindig ilyen idegnyugtatókat szed, mert van olyan, hogy nagyon sokat késik a fizetése, és arra szedi ezeket. Most is most laprta meg az áprilisi fizetését. És Vlahogy a télen volt olyan is, hogy olyan ideges olt, hogy mindig köhögött, állandóan, volt, olyan, hogy majdnem megfulladt. Azt nagyon nehezen viseltem, azóta is egyet köhög, rögtön megijedek, nehogy rosszul legyen.
Köszönöm válaszát!
Szilvi

Szakértőnk válasza a Apa-ügy, alkohol és stressz kérdésre

Kedves Szilvi!

Nehéz lehet látnod, hogy apukád ilyen stresszes. Azt gondolom, teljesen érthető, hogy aggódsz érte, félted őt, hiszen szereted őt és szeretnéd azt látni, hogy minden rendben van vele. Biztos vagyok benne, hogy ő is szeret téged és érdekli, hogy aggódsz érte. Talán csak nehezen osztja meg veled a problémáit vagy nem akar téged bevonni, hogy ne aggódj. Az, hogy igyekszik oldani a feszültségét akár borozással, akár a nyugtatók segítségével úgy, hogy nem lép át egy határt, például, hogy megáll 2-3 pohárnál, arra utal, hogy tudja, gondjai vannak és igyekszik megbírkózni velük. Szerintem kérdezd meg tőle, hogy mit tudnál segíteni neki, hátha van valamilyen ötlete. Például megpróbálhatnátok közös feszültségoldó hétvégi vagy esti programokat kitalálni, ha van rá kapacitása, melyek intenzívebb mozgással, hétköznapi dolgok közül történő kiszakadással és sok nevetéssel járhatnak. Segíthetsz neki a házimunkában is, ha szükséges, de valószínűleg az is sokat jelentene neki, ha csak látja rajtad a megértést, a segítő szándékot és a törődést. Talán, ha kicsit oldódik apukádban a stressz, kevésbé érzi szükségét a borozásnak is!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor