Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Testi,Lelki segítség
  

Testi,Lelki segítség

ora 2013-05-26 17:23:21
Tisztelt Doktornő!
A szüleim éppen válófélben vannak de egy házban élünk, sajnos nincs rá lehetőség hogy anyukámmal elköltözzünk. sok barátom van és minig a társaság közepe vagyok, vagyis csak voltam. Emiatt a helyzet miatt sokszor rosszul érzem magam és vagdosom magam, utána sokkal jobb érzésem van. étkezési zavaraim is vannak eddig heti 2 alkalommal hánytattam magam(de szerencsére már 2 hete egyszer sem) 3-4 hónapon keresztül. félek hogy elhízok. 165 cm és 56-7 kg vagyok. heti 2x1 órát táncolok plusz 3 tesi a suliban és itthon is tornázom. kövér lennék? mit tegyek még hogy fogyak? Ugy érzem már mindent kipróbáltam és semmi nem megy. el vagyok keseredve.
Válaszát előre is köszönöm, egy 15 éves lány

Szakértőnk válasza a Testi,Lelki segítség kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, jobb érzéseid vannak, talán kicsit nyugodtabbnak érzed magad, amikor vagdosod magad. Azt gondolom, ez a nagy változás az életedben, a szüleid válása, az otthoni feszültségek, a bizonytalan jövőkép komoly feszültségeket kelthetnek benned. Ezeknek a feszültségeknek a levezetéséhez pedig eszközként, mintha a vagdosást találtad volna. Emellett az elmúlt időszakban kezdted hánytatni is magad. Könnyen elékpzelhető, hogy evés -hánytatás kör is egyfajta feszültséglevezetés, hiszen így az evés és utána a hánytatás is azonnali feszültségoldási, jó érzéseket okozó eszköz.  Gondold végig, lehetne-e esetleg valami építőbb jellegű dologgal helyettesíteni! Ilyen lehet például az intenzív sportolás, a naplóírás vagy az érzéseid rajzban, festményben, versben, zenében stb. történő kifejezése. A sport így is az életed része, úgyhogy közel állhat hozzád. Például figyeld meg, hogy táncolás  vagy az otthoni tornázás után hogy érzed magad! Kipróbálhatod azt is, hogy ahelyett, hogy bántanád magad, megversz egy kispárnát vagy labdát dobálsz erősen a falnak például. Így nem teszel kárt semmiben, mégis megnyugodhatsz és tisztábban láthatsz utána. Talán még a bőrödben is jobban érzed majd magad és könnyebben elfogadod magad. Egyáltalán nem tűnik soknak vagy elfogadhatatlannak az az 56-7 kg! 

Emellett pedig azt gondolom, érdemes lenne megpróbálnod a kialakult helyzetből kihozni valami pozitívat. Sajnos a váláson és a bizonytalanságon nem tudsz változtatni, de a barátaiddal újra megerősítheted a kapcsolatodat! Próbálj nyitni az emberek felé, nem kell egyedül maradnod a feszültségeiddel!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések