mit tegyek?

2013.05.22.
Üdv! 18 éves lány vagyok. 5 hónapja a családommal elköltöztünk messzire az eddigi lakhelyünktől, nem vagyok túl barátkozós, eléggé csendes lány vagyok.
A problémám az, hogy azóta teljesen egyedül vagyok, senkim nincs akivel megbeszelélhetném a gondjaim, a szüleimmel sem tudom megbeszélni, mert nem mutatnak sok érdeklődést a gondjaim iránt, sőt semmi velem kapcsolatos iránt..olyan egyedül érzem magam, a régi barátaim már nem beszélnek velem, és messze is vannak tőlem.
a szüleimmel pedig sok a veszekedés itthon.
pár hete viszont elkezdtem vagdosni magam. :( a csuklómon felül, nem mélyen de látszanak. és mikor azt csinálom kicsit nyugodtabbnak érzem magam.
De tudom, ez nem megoldás semmire. ezért írtam ide, mert szükségem van erre, hogy valakinek elmondjam, és tanácsot adjon.
még nem olyan régota vagdosom magam, ugy gondolom könnyen le tudnék vele állni, de mindig történik valami ami miatt ujra elkezdem.

Szakértőnk válasza a mit tegyek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, nyugodtabbnak érzed magad, amikor vagdosod magad. Azt gondolom, ez a nagy változás az életedben, a költözés, a barátaid elvesztése és az otthoni veszekedések komoly feszültségeket kelthetnek benned. Ezeknek a feszültségeknek a levezetéséhez pedig eszközként, mitha a vagdosást találtad volna. Gondold végig, lehetne-e esetleg valami építőbb jellegű dologgal helyettesíteni! Ilyen lehet például az intenzív sportolás, a naplóírás vagy az érzéseid rajzban, festményben, versben, zenében stb. történő kifejezése. Kipróbálhatod azt is, hogy ahelyett, hogy bántanád magad, megversz egy kispárnát vagy labdát dobálsz erősen a falnak például. Így nem teszel kárt semmiben, mégis megnyugodhatsz és tisztábban láthatsz utána.

Emellett pedig azt gondolom, érdemes lenne megpróbálnod a kialakult helyzetből kihozni valami pozitívat. Sajnos a költözésen már nem tudsz változtatni, de elkezdheted megkeresni a helyedet az új környezetedben! Próbálj nyitni az emberek felé, hátha találsz olyat, akivel jól érzed magad, szervezhetsz közös programokat és idővel talán barátságot is köthetsz. Keress magadnak hobbit, iratkozz be valamilyen tanfolyamra, nézz körül az iskolában, stb.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor