Mit tehetnék?

2013.04.13.
Kedves doktornő! Én egy 16 éves éves lány vagyok, és nagyon kilátástalan helyzetben érzem magam. Anyukámnál 6-7 éve diagnosztizáltak depressziót és az utóbbi 2 évben nagyon megromlott vele a kapcsolatom.Amúgy is teljesen más a személyiségünk, és sokszor a viselkedése amitől a falra mászok, rengeteget veszekszünk, mondhatni én mindig ordibálok. Nagyon nagy bennem a feszültség mivel hamarosan érettségizek földrajzból, pár hónapja szakítottam a barátommal(akivel másfél évig voltam együtt), és most költöztünk egy másik helyre, méghozzá albérletbe(én és anyukám, apukám maradt.) Én már régóta környezetváltozásra vágytam, húz a szívem a városba a barátaimhoz, gimibe is odajárok. Anyukám pedig munkát akar magának találni, mivel már régóta munkanélküli a betegsége miatt főleg...
A szüleim nem váltak el, sőt apukám támogatta, h beköltözzön hátha így majd jobban fogja érezni magát, de ez akkor sem az igazi így..Én még ebben a hónapban a koliban lakom, szóval most háromfelé vagyok, és nem tudom mit hívhatok otthonnak :/ Nagyon sokat sírok, van, h minden nap, mert nem tudom mi tévő legyek. Nem nagyon tudom elfogadni és tolerálni édesanyám betegségét, és viselni e mellett a saját gondjaimat is egyszerre. Pszichiáternél már voltam egyszer, de csak azért, h megállapítsa, h én nem örököltem-e valamit a betegségből. Szerencsére kutya bajom , csak most már nagyon be vagyok csavarodva, tanácstalan vagyok.
Elnézést a kisregényért, de már nem igazán tudom kihez fordulhatnék. Előre is köszönöm a választ :))!

Szakértőnk válasza a Mit tehetnék? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, ennyi változás, bizonytalanság és kihívás közepette teljesen természetes, hogy feszült vagy. Ráadásul a depresszió olyan dolog, ami könnyen vált ki feszültséget abban, aki nem depressziós, de együtt él vele. Nehéz látni, amikor valaki, akit szeretünk passzivitásba vonul, vissza a világtól és belül szenved, feszült, dühös és láthatóan rosszban van önmagával. Gyakran még a depressziósnak a dühe is ragadós tud lenni. Azt javasolnám, próbálj meg minél jobban függetlenedni anyukádtól érzelmileg, ne engedd, hogy hasson rád is a depressziója. Nézd kicsit kívülről a helyzetet, segíts neki aktivizálódni, éreztesd vele, hogy szereted, vele vagy, de tölts minél több időt azzal is, hogy a saját életedbe beleraksz vidám, aktív, örömteli dolgokat! Talán segíthetne kicsit stabilabbnak érezned magad, ha megpróbálnál a lehetőségekhez mérten rendszert vinni az életedbe. Például jó érzés lehet, ha előre tudod, hogy adott nap adott időpontjában mit fogsz csinálni, mikor ennyi minden változik körülötted. A feszültséged levezetésére jó lehet az aktív sportolás például vagy ha elkezdesz naplót írni, kiírod magadból ami aznap felgyülemlett benned és gondolatban összerakod, reális célokra bontod, hogy miket kell megtenned holnap vagy az elkövetkező napokban.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor