Hogyan álljak le a vágásokkal?

2013.04.08.
Kedves Doktornő!
16 éves lány vagyok. Kiskorom óta mindig volt valami hülyeségem, amivel kárt tettem magamban. A szüleim elváltak, anyukám egyedül nevel, pszichiátriai betegsége mellett. Először 7 évesen voltam pszichológusnál a mamám halála után, alvászavar, sírógörcsök, hajtépés és körömrágás miatt. Írt nekem gyógyszer, de a fent sorolt "tünetek" körül csak a hajtépés szűnt meg. Úgy 1,5 éve elkezdtem vágásokat ejteni a csuklómon, először csak tűvel karistolgatva majd pár hónap szünet után a combomra is áttérve, pengével folytattam. Az okot nehéz elmagyaráznom. Anyukám sokszor dührohamot kap, és ezeket rajtam vezeti le. Nagyon sokat bánt(ott), megaláz akár mások előtt is és mindenért engem hibáztat. Az életemet teljesen szánalmasnak érzem, azt hiszem ennél mélyebbre érzelmileg már nem is süllyedhetnék. Fél éjszakákat átsírok, azok töprengve engem miért nem szeret senki? Borzalmas érzés, és ilyenkor szükséges valaki, ami lenyugtat... megvágom magam, lenyugszok és azonnal megbánom. Nagyon rossz érzés, hogy még én is saját magamat bántom. Mégis mit tehetnék, hogy abba tudjam ezt hagyni?

Szakértőnk válasza a Hogyan álljak le a vágásokkal? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, úgy tűnik, rengeteg feszültség dolgozik benned, melyekkel mintha még nem igazán jöttél volna rá, hogy mit kezdj. Azt írod, miután megvágod magad, lenyugszol. Az azonban, hogy vagdosod magad, egy olyan módja a feszültséglevezetésnek, mely azt is tartalmazza, hogy még te is bántod magad. Sőt, felmerül, hogy a feszültségeid pont abból származnak, hogy olyan sok bántás ér és úgy érzed, kevés szeretetet kapsz. Talán érdemes lenne kicsit alakítanod ezen az arányon úgy, hogy te magad elkezded kimutatni önmagad felé, hogy szereted magad! Van más módja is annak, hogy megnyugtasd magad, mely akár még építő jellegű is lehet. Például az intenzív sportolás, az érzéseid és gondolataid képben, írásban, zenében vagy versben történő megjelenítése vagy azok olyan formában történő megfogalmazása, melyet el is mondhatsz akár annak is, akit érint. Állj ki magadért! Ne fogadd el, hogy te vagy hibás mindenért, te vagy, akit bántani lehet, csak azért, mert anyukádnak van egy olyan működésmódja, hogy ok nélkül rajtad vezeti le a dühét! Szeresd magad és keress olyanokat, akik szintén szeretnek téged! Biztosan találsz ilyeneket!

Talán érdemes lenne újra személyesen pszichológushoz fordulnod és amennyiben lehetőség van rá, pszichoterápiás segítséget kérned, hogy együtt hatékonyabb eszközöket alakítsatok ki a feszültségeiddel való megküzdéshez.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor