konfliktusban önmagammal

2013.03.24.
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy én már évek óta tudom magamról (bár sokáig magam előtt is tagadtam), hogy vannak bizonyos ferde hajlamaim (homoszexualitás, lányos viselkedés) melyekkel később próbáltam ugyan kibékülni és elfogadni, mégsem sikerült. Mivel számomra nagyon fontos mit gondol rólam a környezetem, ezért ezeket gondosan eltitkoltam, és magamba zártam az ezzel kapcsolatos érzéseimet (szégyen, düh, elkeseredettség), nem mondtam el senkinek. A baj az, hogy sehogyse tudok rajtuk túllépni, állandóan ezen emésztem magam, kilátástalannak látom a helyzetem. Képtelen vagyok ezt mással megosztani, annyira megalázó lenne, nem bízok a családomban sem, tudom, hogy nem fogadnák el, óriási csalódás lenne nekik, és nem akarok fájdalmat okozni. Így hát már évek óta elnyomom ezt a dolgot magamban és rosszul érzem magam miatta…sajnos nem tudom így elfogadni magam, és nem tudom elképzelni, hogy milyen lehet így a jövőben az életem. Úgy érzem, hogy egy óriási konfliktusban állok magammal és az életemmel, szégyellem magam, nem tudom elfogadni, hogy ilyen vagyok….van megoldás, a pszichológuson kívül?

Szakértőnk válasza a konfliktusban önmagammal kérdésre

Kedves Levélíró!

Én mindenképpen azt gondolnám, pszichológushoz lenne érdemes fordulnod, hogy hatékony segítséget kapj a problémád megoldásához! Nagyon rossz lehet, hogy nem mered senkinek sem megmutatni önmagadat, nem meglepő, hogy rosszul érzed magad. Fontos lépés lehetne önmagad elfogadásához, ha elkezdenél beszélni a valós érzéseidről és gondolataidról azoknak, akik közel állnak hozzád, akikben megbízol.

Nem írod, menni idős vagy és volt-e már bármiféle párkapcsolatod vagy szexuális kapcsolatod. Ezek fontos információk lennének annak eldöntéséhez, hogy mennyire is gondolható stabilnak a homoszexuális érdeklődésed. Kamaszkorban, amikor még kialakulatlan a személyiség és vele együtt az, hogy milyen irányba is mutat a szexuális érdeklődés, ilyesmi könnyen felbukkan, majd el is tűnik mintegy az útkeresés részeként. Az is gyakori, hogy ami a fantáziavilágban vonzóként jelenik meg, egyáltalán nem ugyanaz, mint ami a valóságban is az. Ilyenkor érdemes még tapasztalatokat gyűjteni, mielőtt valaki felcímkézné magát homoszexuálisnak.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor