Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Önbizalomhiány
  

Önbizalomhiány

ora 2013-03-09 11:45:37
Kedves Doktornő! 14 éves lány vagyok. Az iskolába mindenki csendesnek és strébernek ismer.Önbizalmam sincs. A kinézetemmel sem vagyok elégedett. Pedig többen is mondták már hogy szép vagyok, csak nem adok magamra. Ezen szeretnék változtatni. Jövőre már gimnáziumba fogok járni és sok barátot szeretnék.Viszont itthon a testvéreimmel bármiről tudok beszélni, nyílt vagyok, de ha mással társalgok akkor 5 perc múlva elfogy a téma, és jön a kínos csend.
Ilyenkor sokkal gátlásosabb vagyok, mert félek hogy amit mondok azt hülyeségnek fogja tartani, és utána nem bír majd. És attól is kevés lesz az önbizalmam, ha látom hogy mások milyen szépek, én meg egyáltalán nem adok magamra. Én sajnos az a típus vagyok, aki foglalkozik mások véleményével. Szeretnék ezeken változtatni, és jövőre egy új ember lenni. Válaszát előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Önbizalomhiány kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, semmi gond nincs azzal, hogy érdekel mások véleménye, de úgy tűnik, ez annak a rovására megy, hogy el tudd engedni magad annyira, hogy jól érezd magad egy-egy helyzetben. Gondolj csak arra például, amikor elfogy a téma, mert inkább figyelsz arra, vajon a másik hülyeségnek tart-e valamit, amit mondasz, mint arra, hogy te jól érzed-e magad vele. Hasonlóképpen, mintha veszítene a fontosságából az, hogy te milyen külsővel érzed jól magad amiatt, ha valaki mást szépnek látsz. Szerintem próbálj meg úgy változtatani, hogy amikor észreveszed, hogy elfelejtesz magadra odafigyelni amiatt, mert azt figyeled, mit gondolnak rólad, tudatosan visszatereled a figyelmedet magadra. Gyakorolgasd ezt a váltást és meglátod, egyre könnyebben fog menni! Akár még az is kiderülhet, hogy jól tudod érezni magad mások társaságában is!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések