Testi probléma

2013.02.18.
Tisztelt szakértő!
18 éves fiú vagyok, évek óta azt érzem, hogy valami nincsen rendben a szervezetemben, de az okát a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni. A mellkasom szokott fájni, nyilalni, facsarni, tipikusan szívinfarktusos tünetek. Emiatt sima, és terheléses EKG-n, valamint szívultrahangon is voltam, de ezek mind negatívak lettek. Természetesen ennek örültem, azonban a probléma továbbra sem szűnt meg. A nyelvem évek óta vastagon lepedékes, annak ellenére, hogy rendszeresen mosom a fogamat, és még különböző szájvizeket is használok. Ez a lepedék egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen mosható le a fogkefével, de ilyenkor is estére mindig visszakerül. A folyadékbevitel mennyiségével nincsen probléma. Ez a tünet évek óta fennáll, a legutóbbi áprilisi vérvételi eredményem teljesen normális lett. A mellkasi fájdalmak mellett évekkel ezelőtt jelentkezett olyan tünet, hogy kapkodtam a levegő után, és mintha közbe nehezen tudtam volna nyelni/venni a levegőt, ez sokszor átment pánikrohamba. Szerencsére az elmúlt hónapokban már nem volt ilyen, azonban a mellkasi fájdalom, lepedékes nyelv, és a kellemetlen szájszag (egy-két hónapja), és az állandó krákogás nyugtalanít.
A fül-orr-gégészeten az orvos refluxra gyanakodott, ami valóban megmagyarázná a tüneteket, ezért írt savlekötöt (Quamatel), ami viszont nem használt. Sőt, a reflux leggyakoribb tünete, a feljövő maró gyomorsavat sem érzem gyakorlatilag soha.
Más miatt, de elkezdtem szedni a Flector port, aminek a hatására a nyelvem sokkal nedvesebb lett, és így a lepedék sem látszik már annyira.
Érdekesség még, hogy az egyik gyorsétterem hamburgere után is néhány órával ugyanazt a javulást tapasztalom, amit a Flector szedése óta (de csak néhány óráig). Gondoltam, hogy talán a benne lévő zöldségek miatt, de azokat külön elfogyasztva nem javult semmi. Nem tudom, mi lehet az összefüggés.
Mi okozhatja a panaszaimat, hol tudnám meg végre évek után a valós diagnózist? Elképzelhető, hogy valamilyen gyulladás okozza, ezért segített a Flector? Ha igen, akkor milyen gyulladások jöhetnek szóba?
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Testi probléma kérdésre

Kedves Levélíró!

A panaszaid jellege alapján gasztroenterologiai vizsgálatot tartanék indokoltnak, hiszen pl. a refluxbetegség valóban járhat az általad tapasztalt tünetekkel, fájdalommal, krákogással. Más betegség (pl. rekeszsérv) is felmerülhet. A tapasztalt kellemetlen lehellet hátterében is állhat a gyomorszáj működési zavara.

A panaszaidat legalábbis részben lelki tényezők is magyarázhatják, tehát amennyiben nem mutatható ki szervi eltérés, pszichológiai vizsgálat is indokolt.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor