hogyan mondjak nemet?

2013.02.16.
sziasztoK!
annyira útálom, hogy olyan emberek támaszkodnak rám, akikkel szinte köszönőviszonyban sem vagyok.
van egy lány, akit közvetetten ismerek, 2x ha találkoztunk valójában, és rendszeresen rámír, hogy fordítsak le neki egy "rövid" szöveget. erre egy kurva hosszú újságcikket másol be, és ha azt mondom, hogy hát ez nem rövid, még neki állj feljebb és én érzem a végén rosszul magam.
elegem van.
egy másik lány van amikor hajnal egy órakor hív, hogy ő most öngyilkos lesz, sír nekem a telefonban meg minden, mire lenyugtatom, összeszedem magam, felöltözöm és utána megyek - aminek anyáék persze nem örülnek. és egy buli helyre azért vegyek belépőt, hogy őt megkeressem, és utána kiderül, hogy nincs is annyira gáz, csak odavan egy pasiért, és csak beszélgetni akart... hát a kurva életbe! hajnali egy órakor engem az ágyból felkeltve??? komolyan?? utána mondták, hogy hazavisznek a haverjai kocsival, mert nem járt már semmi... mondtam oké... úristen! kokóztak ezek a kocsiban, majdnem eldobtam az agyam. és a gyerek fejveszetten vezetett, piros lámpákon átmenve még jogsija se volt! ott üvöltöttem hogy piros a lámpa, álljon már meg!! és röhögtek...nagyon ideges lettem. remegve szálltam ki a kocsiból. burzsuj srácok akiknek a segge alá van tolva minden. azt hittem ilyen csak a filmekben van!
gyűlölöm h nekem van egyedül eszem és gyűlölöm h ilyen barátaim vannak akikért aggódnom kell nap mint nap! néha már azt kívánom, bárcsak ne lennék mert ezt én NEM BÍROM TOVÁBB!
:(((((((((((((((((((((((((((

Szakértőnk válasza a hogyan mondjak nemet? kérdésre

Kedves Levélíró!

Sajnos úgy tűnik, ezek az ismerőseid nem tudják maguktól meghúzni a határt, hogy meddig mehetnek el veled kapcsolatban. Talán nem is veszik észre, hogy valóban bántanak vagy egyszerűen nem érdekli őket, amíg tudják, megkapják tőled, amit akarnak. Így neked kell feléjük egyértelműbben kommunikálni, hogy mennyit tudsz/akarsz beleadni a kapcsolatba úgy, hogy te is szívesen benne maradj. Neked kell eldöntened, hogy hol van a határod és tartanod is magad hozzá, hiszen úgy tűnik, az ismerőseid már rátanultak, hogy bármit kérhetnek tőled, megteszed anélkül, hogy megvédenéd a saját érdekeidet. Most arra kell megtanítanod őket, hogy neked is vannak érdekeid, melyeket ha ők nem vesznek figyelembe, miután felhívtad rájuk a figyelmedet, ne várják azt, hogy te nézni fogod az ő érdekeideket. Gondold át újra és újra, hogy az alapján amiket ők beleadtak eddig a kapcsolatotokba, mennyi az, amennyit megteszel értük anélkül, hogy úgy éreznéd, téged ér sérülés. Például a bulis esetnél is biztosan volt egy pont, aminél érezted, hogy ez már túl sok neked, de amíg oda nem jutottál el, talán örömet is okozott, hogy segíthetsz a lánynak és úgy érezted, belefér a kapcsolatotokba, hiszen ő is megtenne érted hasonlót. Gondolj vissza, milyen érzések és gondolatok kavarogtak benned, amikor már tudtad, hogy nemet kellene mondanod. A későbbiekben ez segíthet, hogy könnyebben megtaláld azt a pontot és ne engedd magad tovább elsodortatni az eseményekkel. Ugyanez vonatkozik a fordítós esetre is. Döntsd el, belefér-e neked és mondd meg egyértelműen a másiknak is. Például lehet, hogy 2-3 sort még szívesen lefordítasz egy ismerősnek, de 5-öt már nem, vagy csak plusz ellenszolgáltatásért cserébe, a kapcsolatotokon kívül.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor