hirtelen düh

2013.02.05.
szia! nem tudom, hogy probléma-e, amit én érzek, vagy sem, segíts eldönteni...
ha valami csalódás, szomorúság vagy rossz hír ér, nagyon zaklatott, dühös és mérges leszek. olyankor ütök-vágok, csapkodok, belerúgok falba, szekrénybe, mindenbe, ami az utamba kerü, ami nem szép viselkedés egy lánytól. nem tudom kontrollálni magam, elragadnak az érzelmek. annyira, hogy világvégének érzem ezeket, kapásból öngyilkosságra gondolok... az a szerencsém, hogy mire eljutok egy késig, borotváig, vagy valami veszélyes eszközig, addigra lecsillapodok, és olyan lebegő, semmilyen érzésem van, mintha üres lenne minden... aztán utána meg jól kisírom magam... és utána van vége. ez olyan egy órás folyamat. és minden nap előfordul, hogy van valami rossz hír.. :( amúgy tök vidám csaj vagyok, még a napsütésnek is úgy örülök, mint majom a farkának.
csak ez ne lenne :(

Szakértőnk válasza a hirtelen düh kérdésre

Kedves Levélíró!

Általában szokott segíteni az, ha gondolatban megállítod magad egy pillanatra, mielőtt még elsodorna a dühöd és átgondolnád a helyzetet. Nézd meg a problémát más szempontból, kivülállóként és kicsit távolabbról nézve a helyzetet, tudatosan észrevéve a veled történő pozitív dolgokat is, hogy eldönthesd, valóban indokolt-e ennyire dühösnek lenned, előrébb visz-e ez a megoldás afelé, amit szeretnél. Az, hogy levezeted a dühödet akár konstruktív megoldás is lehet, de gondold át, megéri-e ennyire felidegesítened magad nap mint nap, mikor rengeteg apróság kibillenthet az egyensúlyodból. talán esetenként egyszerűbb lenne csak legyintened egyet és menni tovább, nem engedve, hogy jelentéktelen dolgok elrontsák a kedvedet.

Összességében segíthet, ha megpróbálod kicsit tudatosabban kezelni a feszültségeidet. Az intenzív sportolás vagy az érzéseid megfogalmazása, képi megjelenítése csökkentheti annyira a feszültségszintedet, hogy ne billenj ki ilyen könnyen az egyensúlyodból. Amennyiben úgy érzed, egyedül nem tudsz stabilabb lenni, talán érdemes lenne személyesen is pszichológus segítségét kérned ehhez.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor