Sosem leszek már önmagam?

2013.01.10.
15 éves lány.Egy fél éve drogoztam, és le álltam vele. Azóta szétszort vagyok, és lassultabb lett az agyam... 2 kérdésem lenne: Az első: Elfog múlni a bűntudatom, annak irányába, hogy drogoztam, és ezt nem mondhatom el a szüleimnek?
a második: Hogyan tudnám visszanyerni a fogékonyságomat, összeszedettebb lenni.. (Rendszeretlenül alszok...)

Szakértőnk válasza a Sosem leszek már önmagam? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, megbotlani emberi dolog, bárkivel megesik, a kérdés most inkább az, hogy hogyan gondolkodsz a történtekről. Rágódhatsz rajtuk, őrizgetheted, mint valami szégyenletes titkot jó adag bűntudattal felszerelve, de ettől nem fogod jobban érezni magad és a múlton se tudsz változtatni. Szerintem a drogozós időszakod fontos az életedben, melyből rengeteget tanulhattál saját magadról, a világról és másokról is. Olyan tapasztalatokat szerezhettél, melyekből kiindulva sokkal konstruktívabban építgetheted az életedet és akár segíthetsz másoknak is ebben, hiszen sokaknak nincsen meg az a tudása, ami neked már megvan. Gondold át alaposan, milyen tudásokra tettél szert ez alatt az idő alatt! Esetleg segíthetne, ha mesélnél arról az időszakról valakinek, akiben megbízol, hogy ne kelljen mindenki előtt titkolóznod és lekerüljön a történtekről is egy adag szorongás.

Abban, hogy összeszedettebb legyél a tudatosság segíthet nagyon sokat. Nem baj, ha még nem megy automatikusan, idővel majd sikerül visszarendeződnöd. Kezd el átgondolni előre, hogy mit fogsz csinálni a következő nap, a következő héten és oszd be az idődet. Tedd rendszeresebbé az életedet fix programokkal és húzz magadnak határokat! nem baj, ha eleinte nehezen megy, a lényeg inkább az, hogy gyakorold és egyre tudatosabban éld az életedet.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor