Normális vagyok?

2012.11.27.
Lehet, hogy rosszul írom, de utána néztem, hogy a "mazoista" szó jelentése, ugye azt jelenti, hogy élvezi ha kínozzák, vagy önmagát, de ez csak szexuális téren van így??
Egy fél éve depressziós voltam, és elkeztem magamat vagdosni, aztán kigyógyultam belőle, és mostanába megint elő jött bennem. De, úgy hogy ezt a fajta önbántalmazást, már nem azért csinálom mert depressziós vagyok meg akarok halni vagy ilyesmi, hanem valahogy tetszik a dolog! De leginkább a feszültséget vezetem le ezzel, vagy ha ideges vagyok.
A másik, hogy szeretem magamat megsiratni. Bármi ok nélkül is, elkezdek zenét hallgatni, és direkt rossz dolgokon fantáziálok, és egyszer csak elkezdek sírni. Szinte minden nap ezt csinálom. De egyébként, minden nap olyan vidám vagyok, csak egyszerüen haza érek a suliból, és késztetést érzek, hogy vagdosam magamat, és megsirassam magam. Normális ez??? Mazoista vagyok, vagy micsoda? Nem értem! Kérem segítsen.

Szakértőnk válasza a Normális vagyok? kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, hogy ellentétben a mazochizmussal, a te esetedben az önbántalmazásnak a feszültség levezetése a lényege és nem az élvezet. Tekintve, hogy a sírás is egy módja a felgyülemlett feszültség levezetésének, talán az, hogy direkt sírást provokálsz magadnál, hasonló funkciót tölthet be az életedben, mint a vagdosás. Szerintem érdemes lenne elkezdened kicsit intenzívebben foglalkozni önmagaddal, a mélyebb érzéseiddel és feszültségeiddel. Talán, ha kicsit tisztábban látnád, hogy mi okoz benned ilyen feszültségeket, könnyebben tudnál változtatni rajta, hogy jobban érezd magad. Az is segíthet, ha találsz magadnak más módszereket, melyek segítségével szintén "kieresztheted" magadból a felgyülemlett negatív érzéseket és a hozzájuk kapcsolódó feszültségeket. Ilyen lehet a naplóírás, az intenzív sportolás, ha elmondod valakinek, hogy mik kavarognak benned vagy megjeleníted zenei vagy képi formában.

Azt javaslom, amennyiben nem sikerül enyhítened a benned kavargó feszültségen, fordulj személyesen is pszichológushoz, hogy hatékonyabb segítséget kapj!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor