Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / megint vagdosom magam!
  

megint vagdosom magam!

ora 2012-10-08 21:14:45
Kedves KamaszPanasz!
Megint elkezdtem falcolni... hosszú időre abbahagytam, de most ismét hajt a vágy, hogy újból és újból megsértsem magam. Az a helyzet, hogy eddig mindig apró, felületes vágásokat ejtettem... de most sajnos sikerült elég mélyen megvágnom magam... fél órán keresztül azon imádkoztam, hogy alvadjon már meg egy picit a vérem, mert csak folyt a kezemen és folyt... nem győztem törölgetni. Az volt a baj szerintem, hogy most nem kísértem szemmel a vágást, hanem behunyt szemmel koncentráltam a fájdalomra... mert eddig mindig ügyeltem arra, hogy ne szaladjon meg a penge, de valahogy az óvatosság most teljesen elmaradt.
Az egyik felnőtt ismerősöm beajánlott a legjobb barátnőjéhez, egy pszichológushoz, aki hihetetlenül kedves. Olyannyira kedves, hogy a 4. alkalom után már felajánlotta, hogy elfuvaroz engem a közös ismerősünkhöz, hogy ne kelljen taxit hívnom... Nagyon megszerettem őt, bízom is benne, szóval nagyon szégyenkezve, de elmeséltem neki, hogy falcolok... Féltem, hogy megijed tőlem - egy előző szakember, akinél régebben voltam, már jobban félt, mint én, amiért falcoltam meg öngyilkossági gondolataim voltak :-( ezért azóta nagyon féltve merek bármit is elmondani a szakembereknek... De nem ijedt meg tőlem! Olyan jó érzés volt... Határozott volt, de kedves, szeretetteljes... Annyira jólesett, hogy nem engedett el ilyen állapotban... A végén azért megint nevettünk és mosolyogtunk. Beletelt 3 órába. :-( Amikor a falcolásról beszélgettünk, én nagyon szégyelltem magam, nem mertem a pszichológusomra nézni, mert nem is tudom... de kérte, hogy nézzek rá. Én meg nem mertem, mondtam, hogy nem megy... erre azt mondta, hogy de szeretne kiszakítani most ebből az állapotból, és ezért nézzek rá... de nem tudtam... Hogy értette ezt, hogy ki akart szakítani?
Viszont felvetődött általam, hogy legyen-e gyógyszer(beszedhetnék-e esténként nyugtatót, hogy aludjak)... hát nyilván ő nem szeretné, de a falcolás dolog után azt mondta, hogy szívesen elküldene valakihez, akivel ezt meg tudnám beszélni... csak nem tudom, ez miben vagy mennyiben lenne nekem segítség? Miben más az, hogy én most beszélek valakivel, mint az, hogy magamtól beszedek egy szemet esténként? Meg ez miben tud befolyásolni egy ilyen terápiát vagy mit?
Nagyon szépen megköszönném, ha válaszolnátok a kérdéseimre! Nagy segítség lenne!
Szép napot kívánok,
Barbara

Szakértőnk válasza a megint vagdosom magam! kérdésre

Kedves Barbara!

Szerintem érdemes lenne ezeket a kérdéseidet a pszichológusoddal megbeszélni! Ketten vagytok benne a terápiás kapcsolatban és biztos vagyok benne, hogy nagyon jót tenne a lelki fejlődésed szempontjából, ha nyíltan tudnál vele beszélni nemcsak a falcolásról, hanem a gyógyszerrel kapcsolatos bizonytalanságodról is. Érdemes lenne megbeszélned vele azt is, hogy mit várhatsz a pszichoterápiától, körülbelül milyen ütemben várható változás és átmenetileg milyen előnyökkel/hátrányokkal járhatna a te esetedben az, ha nyugtatót is kapnál. Mint írod, azért merült fel, hogy aludni tudjál, de fontos lenne átbeszélni, ennél részletesebben is a várható hatását, hogy dönteni tudjál arról, hogy szükséged van-e rá. Teljesen érthetőek a kérdéseid, így már az marad, hogy megszerezd rájuk a válaszokat attól, akivel a kapcsolatodban ezek felmerültek! A pszichoterápia és a gyógyszere kezelés más-más hatásmechanizmussal működik, gyakran kiegészítik egymást. A tepária inkább a személyiség fejlesztésén keresztül hat, így lassabb ám tartósabb, stabilabb változást tesz lehetővé, mint az azonnali gyógyszeres beavatkozás a helyzet javítása érdekében.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések