Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Nemi identitás
  

Nemi identitás

ora 2012-07-14 10:59:55

Hogyan alakul ki a nemi identitás?
MI alapján sorolunk valakit egy csoportba?
Igaz,hogy aki gyerek korában az ellenkező neműekkel barátkozik az később nehezen tud társra találni ,mert csak barátként gondol a fiúkra vagy lányokra? Mi a külömbség a cölibátus, az aszexualitás és a szingli között? Lehetséges ,hogy akinek még nem állt be a hovatartozása az ingadozik egyikből a másikba?Hogyan lehet hatni arra,hogy egy irányba haladjunk és mihamarabb kialakuljon a hovatartozás?

Szakértőnk válasza a Nemi identitás kérdésre

Kedves Levélíró!
 
Idemásolom neked, hogy a Wikipédia hogyan határozza meg az általad kérdezett fogalmakat: "A nemi identitás az a nemi szerep amellyel egy személy azonosul; tehát hogy valaki férfiként, nőként vagy esetleg valahogy máshogy határozza meg önmagát." "A cölibátus papi nőtlenség." "Az aszexualitás a nemi érdeklődés maradéktalan hiányát jelenti, az aszexuális ember elutasítja a testiséget. Az aszexualitás nem azonos az önmegtartóztató életmóddal vagy az impotenciával."
Ezek szerint a cölibátus egy tudatos önmegtartóztatás, az aszexualitás pedig a nemi érdeklődés hiánya. A szingli lényegében az, aki nem él tartós párkapcsolatban.
 
A nemi identitás kialakulása a személyiség fejlődésének részét képezi, hosszabb folyamat, melynek jelentős része a serdülőkorban zajlik. A természetes felnőtté válási folyamat nem rövidíthető le jelentősen, bár az esetleges zökkenőkön segíthet átjutni, ha intenzívebben foglalkozik magával az ember és igyekszik aktívan megismerni önmagát az ellentmondásos érzéseivel együtt. Ebben az időszakban rengeteg változás történik, könnyen felbukkannak olyan érzések, gondolatok is, melyek később eltűnnek, azonban fontos részei annak a folyamatnak, ahogyan igyekszünk meghatározni saját magunkat. 
Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések