Nárcisztikus lennék?

2012.06.14.
Kedves szakértő!
Nemrég olvastam erről a személyiségzavarról, és azthiszem én ilyenben szenvedek. Még csak 8.os vagyok, de már most vanak hasonló tüneteim. És hogy miért érzem így magam?
Az osztálytársaim közt vannak olyanok, akiknek a kezdetektől nem vagyok szinpatikus. Folyamatosan lenéznek, megaláznak, kicsúfolnak. Ez megy már jó pár éve...Persze otthon nem beszélek erről. Emellett semmi nem jó nekik amit csinálok. Ha segíteni akarok, akkor nem vagyok jó. Ha valahova jelentkezni akarok, akkor szintén nem érek semmit. Már addig fajult ez a dolog, hogy sokszor nem merek megszólalni, mert azon jár az eszem, vajon jobb ha megszólalok, vagy hogy fog ez kintről hallatszani. Sokszor nem vagyok szimpatikus saját magamnak. Nem szeretek tükörbe nézni, mert csak egy "gyökér" arcot látok. Sokszor otthon is előfordul, hogy bármit csinálok, az rossz. Mások azt gondolják rólam hogy túl Sznob vagyok, azért nem szólok hozzájuk. Pedig ez nem igaz! Csupán...nem tudom elképzelni magam a szituációban. Nincsenek állandó barátaim, csak pár haverom van, de ők sem állnak ki mellettem. Kérem adjon tanácsot, úgyérzem lassan teljesen felőrlöm saját magam!

Szakértőnk válasza a Nárcisztikus lennék? kérdésre

Kedves Levélíró!

Ebben a korban még semmiképpen sem beszélhetünk nárcisztikus személyiségzavarról, hiszen még kialakulóban van a személyiséged, folyamatosan változol, fejlődsz, alakítod önmagad. Anélkül, hogy bármilyen diagnózisról beszélnénk, inkább azt gondolnám problémának, hogy alacsony az önértékelésed és nehezen alakítasz ki szorosabb kapcsolatokat, mintha nem tudnának hozzád közel kerülni az emberek. Azt javaslom, ne próbálj annyira megfelelni, hogy folyton azzal foglalkozol, mikor vagy jó, hanem koncentrálj arra, hogy önmagadnak megfeleljen a viselkedésed. Úgysem tudsz mindenki szemében jó lenni, viszont sokkal szimpatikusabbá válhatsz, ha nem azt lehet érezni rajtad, hogy távoli, elérhetetlen vagy és görcsösen viselkedsz, mert azt próbálod kitalálni, mit tegyél vagy ne tegyél. Talán saját magaddal is jobb kapcsolatot alakíthatnál ki azzal, ha a saját, elérhető mércéidnek igyekeznél megfelelni.

Ha úgy érzed, egyedül nem sikerül boldogulnod a problémáiddal, fordulj nyugodtan pszichológushoz, hogy segíthessen.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor