Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Félek, hogy újra megtesze...
  

Félek, hogy újra megteszem...

ora 2011-12-02 23:31:18

Kedves Szakértő!
Kellett pár mély lélegzet, míg nekiálltam...
Egy éve, 16 évesen teljes személyiségátalakuláson mentem át. Egyik pillanatról a másikra, ok nélkül ingerült lettem, kedvetlen, a hangulatom drasztikusan hullámzott, és egyszerűen minden ellenem fordult; legalábbis így éreztem. A legrosszabb pedig az volt, hogy szinte érdektelenül néztem, ahogy mindenkit elüldözök magam mellől. Amikor ezt tudatosítottam magamban, csak mélyebbre süllyedtem. Vagdosni kezdtem magam, fájdalmat okozva ezzel magamnak, visszaszorítva a dühkitöréseimet. Nem volt idegen az öngyilkosság gondolata. Bár nem állított le senki - annak ellenére, hogy sokan tudtak róla -, viszonylag hamar rájöttem, hogy nem ez a megoldás.
Összeszedtem magam.
Legalábbis ezt hittem.
A múlt hónapban viszont elvesztettem egy barátomat, akivel sajnos rossz irányba kényszerítettük a kapcsolatunkat, s így végül mindketten csak bántottuk a másikat. Ez az eset valahogy újra előhozta a 'mumusokat'. Újra-újra felbukkannak gondolatok, amiknek nem kéne egy 17 éves lány fejében.
Nem tudom, mire lenne szükségem. Talán útmutatásra?
Talán Önök meg tudják adni! :/

Szakértőnk válasza a Félek, hogy újra megteszem... kérdésre

Kedves Levélíró!

Írsz néhány dolgot, amit szeretnék kiemelni, mert azt gondolom, jó rámutatnak arra, hogy hogyan is történnek benned a dolgok.: "minden ellenem fordult; legalábbis így éreztem....szinte érdektelenül néztem, ahogy mindenkit elüldözök magam mellől....vagdosni kezdtem magam, fájdalmat okozva ezzel magamnak, visszaszorítva a dühkitöréseimet. Érdemes lenne átgondolnod, hogy miért éled azt meg, hogy mindenki ellened fordul. Ki fordul ilyenkor ellened? Gondolom, csak egy valakiről van szó, aki fontos a számodra és nem mindenkiről. Te mégis elüldözöd magadtól a többieket is. Próbálj kicsit kevésbé végletesen gondolkodni, ha egy valaki bánt vagy elhagy attól még másoknak lehetsz fontos és akarhatnak melletted maradni. Miért vagy dühös, kire vagy dühös valójában? Talán ha sikerülne valahogyan levezetned a dühödet, nem éreznéd úgy, hogy magad ellen kell fordulnod vagdosás vagy öngyilkossági gondolatok formájában. Próbáld kiírni magadból, elmondani annak az érzéseidet, aki megbántott vagy kezdjél el intenzíven sportolni, hogy a mozgással oldódjon a feszültséged. Hidd el, segít!

Amennyiben úgy gondolod, egyedül nem tudsz megbirkózni ezzel a helyzettel, fordulj nyugodtan személyesen pszichológushoz, hogy segítsen tisztázni magadban a dolgokat.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések