Tanulás

ora 2011-12-02 13:59:44

Kedves Szakértő !
Most 8.-os vagyok, eddig kitűnő tanuló voltam. Most viszont így november -decemberben nagyon leromlottak a jegyeim. Kémiából beszereztem két 4-es TZ-t , matekból is van egy 4-esem meg egy 4-es TZ-m és biológiából is. Szörnyű. Nem tanulok. Tavaly minden órára mindig tanultam. Ez igazából nem is lenne akkora tragédia, mert kitudnám javítani, ha.... nem most lenne ez a továbbtanulás, mert a tanárok szigorúbban osztályoznak. Ajjajj. Hogyan vegyem rá magamat,hogy tanuljak ? Úgy csinálnék szívesebben mást. A gimibe, ahova szeretnék menni, csak 16 embert vesznek fel, és nagyon nehéz bejutni, mert már eleve 30-an jelentkeztek. Nagyon szeretnék bekerülni.... úgyhogy, nem tudom.... amikor tanulok, a felénél azt mondom magamnak,hogy jó, engem ez már nem érdekel, úgyse felelek. Oké, lehet,hogy tényleg nem felelek másnap, de akkor meg a következő órán is ezt mondom magamnak és így csak egyre többet halasztok.. a TZ-ig. A témazárók írásánál pedig roppant figyelmetlen vagyok. Mi lesz akkor,ha a tanárok minden igyekezetem ellenére nem fogják megadni a jobb jegyet ? Ha nem vesznek fel ?? De ha felvesznek, mi lesz középiskolába ? Akkor is így fogok tanulni,hogy a felénél abbahagyom ?? Én nem tudom, mi ennek az oka, valószínűleg a kamaszodás, de ha nem is állandóan de elég sokszor egy fiún jár az agyam. És ez nagyon rossz. Kérem, adjon tippeket,hogy hogyan győzzem meg magamat arról,hogy precízen tanuljak ?? Nem szeretnék több 4-est, csak végre túl lenni az első féléven, és a felvételin.....
Köszönöm segítségét előre is !!!

Szakértőnk válasza a Tanulás kérdésre

Kedves Levélíró!

Két dolgot is írsz, ami akadályozhat a tanulásban. Az egyik az azzal kapcsolatos szorongásod, hogy mi lesz, ha nem sikerül elég jó teljesítményt nyújtanod. Ezzel kapcsolatban azt javaslom, tedd meg, amit tudsz annak érdekében, hogy sikerüljön 5-öst kapnod és bekerülnöd abba a suliba, reménykedj benne, hogy ez elég lesz és engedd el a félelmeidet, mert azok nem segítenek a célod elérésében, inkább csak hátráltatnak. Gondolj arra, hogy te mindent megtettél azért, hogy sikerüljön.

A fiúval kapcsolatban meg azt gondolom, teljesen természetes, hogy a tanuláson kívül más is étrdekel. Adj teret ennek az érzésnek, próbálj közelebb kerülni a fiúhoz. Csinálj magadnak ezenkívül is programokat és meglátod, tanulni is könnyebben fogsz majd, ha úgy érzed, történnek veled jó dolgok az életedben, amik erőt adnak ahhoz, hogy a napod egy részében tényleg koncentrálni tudj a tanulásra.

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések