Tanár...

ora 2011-11-17 15:58:13

Tisztelt Szakértő!
15 éves fiú vagyok, és mielőtt belekezdenék a "problémámba" szeretném leszögezni a következőt: Én egy elég jóindulatú embernek tartom magam, nem szoktam másokat bántani vagy szándékosan vitázni másokkal.. Ami a tanárokat illeti, azt hiszem elmondhatom hogy kivétel nélkül az összes szaktanárommal jóba vagyok (ami nem igazán mondható el a suliban lévő többi fiúkról) - eddig.
Én nagyon szeretem a matekot. Tavaly az összes jegyem kivétel nélkül 5-ös lett, emellett egy rakás más bonyolult matematikai dolgokkal is foglalkozok, amelyek már tényleg nagyon bonyolultak (határértékszámítás, differenciálhányados, stbstb...) amelyeket kétlem hogy suliban tanulnánk, és szeretem a matekot. Idén új matektanárom lett (az eddigiek alapján már hozzá vagyok szokva a tanárváltáshoz, szinte minden évben új tanárom volt, mégse volt gondunk) - a mostani tanárommal viszont úgy tűnik hogy nem igazán jövök ki.
Megyek a folyosón, jön velem szembe, köszönök neki előre, rám se néz csak megy tovább. Persze érthető hogy lehet h valamin nagyon gondolkodott vagy pont nem oda figyelt, de azért ez 5-6szor már elég furcsa.. Rólam "köztudott" h matekból a "toppon vagyok", és úgy érzem mintha meg akarna "alázni" az osztály előtt. Pl órán vettünk valamit, amiről eddig nem esett szó (előző évek alatt se), mondta is hogy ezen az egyen kívül a többit meg tudjuk csinálni. Amikor a feladatok ellenőrzésénél tartottunk, egyből engem szólított fel h mondjam, ami a megoldásom nem lett tökéletes: "Na ez így nem jó, vagy így vagy úgy ...". Vettünk új anyagot, magyaráz magyaráz, figyelek rá, erre kérdi az osztálytól h világos-e, erre elkezd rám bámulni, mert hogy "nézegetek tök furcsán, mintha halvány lila gőzöm se lenne az egészről".
Egyszer órán szóba került egy olyan dolog (említés szintjén) amit csak pár év múlva veszünk majd, nevezetesen a törtkitevős hatványozás (ami nekem már alap dolog). Akkor én is megszólaltam, és akkor mondta h minek foglalkozok ilyenekkel, mikor majd csak 1 vagy 2 év múlva vesszük. Kb ezóta látom azt, mintha nem bírna engem, kb tanév elejétől.
Mióta Ő a tanárom, már nem igazán szeretem az iskola matekot. A matematikát mint tudományágat továbbra is szeretem, de az iskolai óráktól teljesen elment a kedvem. Tavaly úgy vártam a matekot mint "a nap fénypontja", egy adott dolgot már az iskolában megtanultam azonnal, otthon semmit se kellett tanulnom, most meg azzal szembesültem hogy egy egyszerű dolgot feljegyeztem magamnak az iskolában, amit fontosnak tartottam. Következő órán már nem tudtam felidézni így még egyszer leírtam. Ma pedig megint nem ugrott be, mert nem olyan "örömmel " foglalkozok vele..
Nem tudom mi baja lehet velem, én mindig tisztességesen viselkedtem vele, órán semmi baj a magatartásommal stb.. Az lenne a kérdésem, hogy Maga ezt kívülről hogy látja, illetve nincs-e vmi tanácsa?
Köszönöm.

Szakértőnk válasza a Tanár... kérdésre

Kedves Levélíró!

Az alapján, amit írsz, nem az ugrik be elsőre, hogy megalázni, vagy bántani akarna téged, hanem inkább az, hogy egyszerűen nem tudja, hogy mit kezdjen veled. Ő is pontosan tudja, hogy matekból sokkal jobb vagy, mint a többiek, de talán nem érti, hogy miért ez a nagy lelkesedés, mit szeretnél ezzel elérni. Így nem is tudja eldönteni, hogy hogy álljon hozzád, mi lehet a szerepe tanárként az életedben. Ezért történhetett az, hogy a nehét feladatnál a te megoldásodra volt kíváncssi, hogy vajon te meg tudtad-e oldani. Gondolj csak bele, ha mást kérdez, ők még ilyen megoldást sem tudtak volna felmutatni... Én a helyedben nem venném magamra a viselkedését ennyire.

Talán érdemes lenne átgondolnod, hogy szeretnél-e e jövőben a matekkal komolyabban foglalkozni és amennyiben igen, beszélj erről a tanároddal és kérd a segítségét. Persze ha nem, akkor is elmondhatod neki, hogy érdekel a matek, segítségét kérheted 1-1 kérdés kapcsán. Így talán a helyükre kerülhetnek a dolgok, segíthet, feladatokat kereshet neked és nem lennél többé az a fura diák, akivel nem tudja, hogy mit kezdjen. Szerintem egy próbálkozást megérne.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus

- hirdetés -