Coming out

ora 2011-11-09 15:19:29
Azt hiszem a cím elég sokat elárul xD De a kérdések előtt vázolnám a történetet, hogy tisztább legyen a kép. Egy 17 éves meleg srác vagyok ha valakinek még nem lenne tiszta :P Nemrég írtam, de azt hiszem nem küldte el úgyhogy most írok újra :D
Azzal nincs gondom hogy elfogadjam magam, a problémám inkább a többiek hozzá állásával van, mégpedig hogy hogy fogadnák a dolgot... Először is a család: Apumtól és anyumtól nem félek, ők biztos, hogy elfogadnának, kicsit talán csalódnának, de túl tudnák tenni magukat a dolgon. Viszont a tesómtól félek... Ő ugyanis erősen hangoztatja: fúúúj buzik, Nem a fogalmazásával van a gondom, hanem hogy félek tényleg így gondolkodik, és ha elmondanám neki, az tönkretenné a kapcsolatunk. Ennyit viszont ez az egész nem ér. Elmondjam a tesómnak? Ha igen hogy?
A legjobb barátnőmnek elmondtam a dolgot pár hete, mivel előtte elég sokat utaltam a dologra nem érte akkora sokként. Tökre örültem, hogy minden szebb lesz, de félek, hogy a pasik téma tabuvá fagy… Mikor feljön, a pasizás, ki tetszik kinek ki miért jó pasi téma látom, hogy kínosan érzi magát. Mit tegyek, hogy megoldódjon a dolog?
Valamint hogy a baráti körünkben elmondjam-e a többieknek? Mármint hogy mindenkinek elmondjam vagy csak pár embernek? Azt nem akarom, hogy egymástól a hátam mögött tudják meg, akkor már inkább tőlem. De nemtom ki mennyire tolerálná a dolgot. És az iskolában (az említett baráti körből senki nem jár a sulimba)? Érdemes-e ezt a dolgot megosztanom az egész osztályommal, és ezáltal az évfolyammal és a tanárokkal is, mert ugyebár mondhatjuk, hogy toleráns a társadalom, de sajnos nem és egy-két tanár emiatt pikkelne rám, és megnehezítené a jó tanulmányi jegyek, és érettségin egy jó százalékos érettségi megszerzését. Ha már így belejöttem a dologba (:D) akkor még azt is megkérdezném, hogy mit tegyek azzal a barátnőmmel, aki erősen katolikus, és az egész meleg dolgot bűnnek veszi. Úgyérzem jogában állna tudni, mivel elég jóban vagyunk, de félek elveszíthetem emiatt…
És végül: Kb 6-7 hónapja használok meleg társkeresőket, ez által volt pár hosszabb rövidebb kapcsolatom. A lényeg az hogy erről mennyit mondjak a szülőknek? Merthogy ez egy elég veszélyes dolog (pedofilok, szexmániás állatok, hát igen fiuk xD) és félek hogy eltiltanának a tőle, viszont más esélyem nem nagyon van a pár találásra… És ha beszámolok róla mennyi idővel azután hogy elmondtam nekik a meleg dolgot? Lehet hogy jobb ha nem mindent öntök egyből a nyakukba. Ők teljesen heterónak hisznek (mutattam be nekik barátnőim amikor nem realizáltam még a dolgot, nem viselkedem csajosan, fiukkal is haverkodom stb) és emiatt őket már a meleg dolog is felzaklatná, hátmég ez…
Most ennyi jutott eszembe x) Általában meg tudom oldani a problémáim, de most túl sok a hogyan tovább kérdés, és az hogy most jól döntök-e nagy hatással lehet az életemre, ezért kérlek segíts, és adj valami tanácsot vagy választ a fent említett kérdésekre. Előre is köszönöm! :)
Üdv G

Szakértőnk válasza a Coming out kérdésre

Kedves G!

Azt gondolom, először neked kellene eldöntened, hogy mit szeretnél, mennyire akarod felvállalni azt, hogy meleg vagy és ezáltal az életedet is ilyen irányba terelni. Azt te tudod, hogy mennyire vagy biztos benne, hogy csak a fiúk érdekelnek és te mennyire tudod elfogadni a szexuális érdeklődésedet. Mondjuk írod, hogy ezzel nincs gondod....de 17 éves korban még sok esetben nem alakul ki ennyire egyértelműen, hogy mi is a helyzet. Esetleg a "hogyan tovább"-al kapcsolatban nem lenne rossz ötlet, ha személyesen is pszichológushoz fordulnál, átbeszélni ezeket a kérdéseket, hogy tisztábban lásd a helyzetet.

Szerintem könnyebb lenne, ha először csak azoknak mondanád el személyesen, akik tényleg közel állnak hozzád. Úgyis az ő véleményük számít, minek terjeszteni az iskolában például? Így is épp elég nehézséggel kell majd bizonyára megküzdened, míg a hozzád közelállók megemésztik az információt és rájönnek, hogy ettől még ugyanaz az ember vagy, akit szeretnek. Segíthet, ha te nem kezeled tabuként ezt a témát és nyíltan mersz beszélni róla előttük. Valószínűleg azért érezted, hogy tabuvá fagyhat a téma, mert a barátnőd nem tudta, neked hogy lenne jobb, hogyan kezelje a helyzetet, miről merjen beszélni veled és ezért kicsit lefagyott. Ezen úgy segíthetsz, ha egyértelművé teszed, hogy neked mi tabu és mi nem, akár úgy, hogy te hozod fel a témát.

A társkeresővel kapcsolatos kérdésedről azt gondolom, ne szaladj ennyire előre, egyszerre elég, ha egy kérdéssel szembesíted a környezetedet és majd idővel, amikor már számodra sem lesz kérdés, hogy beszélhetsz-e róla, elmondod ezt is. Természetes, hogy párt szeretnél találni, de könnyebb úgy feldolgozni ezt a helyzetet, ha először csak elméletben gondolnak bele azok, akik szeretnek és csak azután jön az, hogy hogyan jelenik meg a szexuális érdeklődésed a gyakorlati életben.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések