Szülő para

ora 2011-08-24 16:12:25
Kedves Szakértő!
Nem újdonsággal fordulok magához, de engem mégis kikészítés most jött el a pillanat amikor szakértőhöz fordulok.
Nos igen.. a szüleimmel van a probléma, de igazából csak anyámmal.
Nehéz leírni, de egyszerűen utálom az életemet miattuk. Tönkresznek mindent. Folyton leégetnek a barátaim elött, ha nagy nehezen eljutok buliba akkor hivogatnak telefonon(ezzel nem is lenne baj) de múltkor például üvöltött anyám a telefonba, hogy takarodjak haza azonnal! Vásárolni is utálok vele, mert mindig csak a saját érdekeit nézi. Én viszont nem hagyom magam, és kiállok magamért, mert ha valami nem tetszik akkor nem veszem meg. Itthon is ha például véletlenül leejtek valamit, már kiabál velem messziről... Mindennap folytogat a sírás, és ha egyedül vagyok nagyon kiadom magamból. Szeretném újra kezdeni az életem, de sajnos nem lehet, akkor legalább egy kicsit könnyebbet szeretnék.
Ezek a dolgok miatt nagyon félek az emberektől. Ismerkedni alig merek, főleg élőben. A barátomat se tudtam megtartni, mert végig attól féltem, hogy anyámék rájönnek, de akkor tuti kaptam volna, mert ezt sem tudják megérteni, hogy ebben a korban már szükségem van egy fiúra, és randizni szeretnék többet. Tavaly a tanulmányi eredményem is gyengébb lett az idegesség miatt. Konkrétan a szüleim és én teljesen más világ vagyunk. Mint két ellentét..
Jövő nyáron mindenképp szeretnék elmenni dolgozni a Balatonra(az viszonylag messze van) aztán ha befejeztem itt a sulit, külföldre megyek, mert tényleg nehezen bírom ezt. De addig hogyan húzzam ki ezt a kis időt? Mit tegyek, hogy kiegyensúlyozottabb legyek és anyámék kevesebbet piszkáljanak?
Köszönöm.

Szakértőnk válasza a Szülő para kérdésre

Kedves Levélíró!

 

Nagyon nehéz azokkal az emberekel "háborúzni", akikkel együtt élünk! A szülők azért viselkednek így, mert féltenek! Meg szeretnének óvni azoktól a dolgoktól, amelyeket hallanak, vagy lehet, hogy esetleg velük is történt valami baj, amitől meg szeretnének óvni. Ha még a tanulmányaid is leromlottak, az is elképzelhető, hogy ezt a pasizásnak tudják be, vagy a bulizásnak tulajdonítják. Próbálj meg Anyukáddal őszintén beszélni. kérdezd meg, hogy mit vár tőled pontosan, hogy mit szeretne, miket tegyél. Mondd el neki, hogy szeretnél bulizni, ismerkedni, és biztosítsd arról, hogy nem csinálsz őrültséget, vigyázol magadra. Mondd el neki őszintén, hogy nem szeretnél veszekedni, vele, hogy ez neked rossz. Találjatok ki együtt megoldásokat, hogy ő is nyugodt legyen, és Te is meg megtehess dolgokat! Mindezt próbáld meg higgadtan elmondani neki, ne idegesítsd fel magad, még akkor sem, ha úgy tűnik, nem akar közös megoldást találni. Arról beszélj, hogy ezek a dolgok Neked milyen érzéseket okoznak,milyen gondolatok járnak a fejedben, ha ezeket a dolgokat teszi Veled!

 

Hajrá!

 Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések