védekezés

ora 2011-07-02 22:43:32
Üdvözletem!
17 éves lány vagyok, a barátommal mostanában gondolkoztunk azon, hogy lefeküdnénk egymással. Ő is 17 és még egyikünknek sincs tapasztalata. Azt kérdezném, hogy a védekezést hogy lehetne a legbiztosabban megoldani? mert mind minden tini, én sem szeretnék terhes lenni...
az óvszer mindenképp szerepel a "listán". de az is kiszakadhat.
Esetleg tablettát is kéne szedjek? és azt hogy lehet megoldani? hogy lehet hozzájutni, és 18 alatt is kiadják? és a terhességi tesztet?
És ha valami rosszul sül el, akkor hallottam ilyen tablettáról, amit sex után egyből kéne bevenni, vagy legalábbis hamar. és ahhoz hogy lehet hozzájutni?
és ezek a bogyók árban kb. hol vannak?
és én szedek pár hónapja antidepresszánst (Citalodep nevezetűt) és azzal együtt nem lenne gáz a fogamzásgátló?
lehet kicsit sok kérdésem van, de a válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Flóra

Szakértőnk válasza a védekezés kérdésre

Kedves Flóra!

Ha megfelelően használják, az óvszer is meglehetősen megbízható negoldás, kezdetben én inkább ezt javasolnám. Ha tartós párkapcsolatban éltek, akkor szóba kerülhet a fogamzásgátló tabletta is. Nőgyógyász írja fel, 18 év alattiak is szedhetik. Három havi adagot szoktak egyszerre felírni, ez kb. 6-7 ezer Ft-ba kerül. A gyógyszer felírását nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, illetve az orvos az egészségi állapotoddal, családban előforduló betegségekkel kapcsolatban is fog kérdéseket feltenni. Szintén szakorvos dönt arról, hogy a korábban szedett gyógyszerek mellé szedhető-e a fogamzásgátló tabletta. (Általában igen.)

Terhességi tesztet patikában, drogériákban, nagyobb áruházakban is lehet vásárolni. Bárki megveheti, nincsen korhoz kötve. Pár száz Ft az ára, és nagyon megbízhatóan jelzi a terhességet (de azt nem árt tudni, hogy leghamarabb az aktus után kb. két héttel mutatható ki a várandósság).

A sürgősségi fogamzásgátló tablettát a védekezés nélküli aktust követően 72 órán belül (de minél hamarabb, annál jobb) kell bevenni. Nőgyógyász vagy háziorvos is kiírhatja. Fontos info, hogy ha hétvégén lenne rá szükség, akkor sem kell hétfőig várni, hiszen ügyeleten is felíratható (nőgyógyászati ügyeleten).

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések