Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Nőgyógyászati vizsgálat
  

Nőgyógyászati vizsgálat

ora 2011-03-08 18:14:33

Egy 16 éves lány vagyok. Még soha nem voltam nőgyógyásznál, és remélem egyelőre nem kerül rá sor. Ha nem élek nemi életet, akkor muszály elmennem? Csak egy vizsgálatra?
És hogy történik ez az egész?
"oda nyúl". Ugye nem?
Nagyon szégyenlőslány vagyok.
Kérem segitsen.
Melinda

Szakértőnk válasza a Nőgyógyászati vizsgálat kérdésre

Kedves Melinda!

A nemi élet elkezdése előtt lenne ideális megejteni az első nőgyógyászati vizsgálatot, ekkor meg lehetne beszélni a szakorvossal a védekezés módját is. Ha nincsen panaszod, akkor egyelőre nem szükséges orvoshoz menned. Később, a nemi élet elkezdése után évente egy alkalommal akkor is ajánlott a vizsgálat, ha nincsen panaszod.

A vizsgálat során egy speciális vizsgálóasztalra kell felfeküdni, ahol a combjaid szét vannak tárva. Az orvos megszemléli a külső nemi szerveket, aztán pedig meg is vizsgál. A vizsgálat során egy speciális eszközzel (kolposzkóp) tekinti meg a méhszájat, illetve bimanuális (kétkezes) vizsgálatot végez: ilyenkor az egyik kezének egy-két ujját a hüvelybe vezeti, a másik kezével pedig a has felől tájékozódik a belső nemi szervek méretéről, elhelyezkedéséről stb. Szűz lányok vizsgálata nem a hüvelyből, hanem a végbél felől történik. A vizsgálat nem jár semmilyen fájdalommal. Természetesen ez eléggé kiszolgáltatott helyzet, de az egészségünk azér megér ennyit.

Üdvözlettel:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések