hüvelygyűrű

2011.02.13.
Kedves Doktornő!
Kérdésemet a hüvelygyűrűről szeretném feltenni.
Párom latexérzékeny, azonban a latexmentes óvszer mérete nem megfelelő, ebből pedig még csak egy méretet találtunk (Lifestyle Skyn). Én régebben szedtem fogamzásgátlót, 2-t is, de mindegyiket abba kellett hagynom különböző súlyos mellékhatások miatt, nem bírja a szervezetem. Nemrég felirattattam magamnak a hüvelygyűrűt, azonban elég sok kétely van körülötte, még párom is tart tőle egy kicsit.
Kérdéseim ezek lennének:
-az lehetséges, hogy én rosszul teszem fel magamnak?
-ha igen, akkor azt hogyan vehetem észre?
-mennyire biztonságos ez a módszer (a kis könyv szerint, amit kaptam a doktortól, a felhasználók 91% meg volt elégedve)?
-az tényleg igaz, hogy abban az egy hétben, amikor nincs fent, akkor is véd?
-a fogamzásgátló hatás tényleg nem függ a hüvelyen belüli pontos elhelyezkedéstől (ezt is a kis könyvből írtam)?
-mivel nekem a szervezetem nem bírja a fogamzásgátlók 2 fajtáját (lindynette és cipromix), ettől tényleg lehet, hogy nem lesz bajom, mivel nem a szervezetemben szívódik fel?
Nagyon örülnék, ha minden kérdésemre tudna válaszolni, mivel 18 éves vagyok, és hiába élek tartós kapcsolatban, még se párom, se én nem szeretnénk kisbabát.
Válaszait előre is köszönöm!
Üdv.: Ági

Szakértőnk válasza a hüvelygyűrű kérdésre

Kedves Ági!

Amennyiben rosszul helyezed fel a gyűrűt, akkor az kellemetlen érzést okoz, vagyis érezni fogod. Ilyen esetben egyszerűen kissé feljebb kell tolni a hüvelyben. Amíg nem csúszott ki a gyűrű a hüvelyen lívülre, addig felszívódik belőle a szükséges mennyiségű hatóanyag. Mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, azonban ezek ritkák és többnyire enyhék. Hatékony fogamzásgátló módszer, amely hatását többféle úton is kifejti (peteérés gátlása, méhnyaknyák átjárhatóságának csökkentése), természetesen a tablettákhoz hasonlóan a szünet napjain is véd. Valóban sokkal kisebb adag hormon kerül a keringésbe a gyűrűből, mint a hagyományos tablettákból. Amennyiben a felíró orvos nem talált ellenjavallatot, akkor nyugodtan használd a gyűrűt.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor