Tudni szeretném...

2010.07.24.
Kedves Doktornő!

A barátommal másfél éve vagyunk együtt, ő 21 éves én meg 19. Még nem voltunk együtt, mármint szexuális kapcsolatra értem. A petting az megvolt, minden rendben megy köztünk. Megértjük egymást, mindent megbeszélünk, a kínos dolgokat is beleértve.

Azt szeretném kérdezni, hogy Ön mit javasolna, majd ha eljön az ideje az együttlétnek, az óvszer mellé (anélkül szó se lehet) vegyünk együttlét utáni tablettát is? Úgy biztosabb a dolog? Vagy nem kell félnünk attól, hogy az óvszerrel valami baj lesz?
Én nagyon nem vagyok benne a tablettában, de nagyon félek attól, hogy az óvszer kilyukad vagy valami... még "light"-os együttlétnél is.

(Még egy kérdés: csak az ovulációs napon lehet teherbe esni? Vagy a többi napon is ugyanakkora az esély rá?)

Köszönöm a válaszát
Egy lány:)

Szakértőnk válasza a Tudni szeretném... kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem kell esemény utáni tablettát beszerezni, dehogy. Ha aggódtok az óvszer miatt, akkor válasszatok olyat, ami spermicid anyaggal van kezelve, így plusz védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Emellett szóba jön az óvszer mellé spermicid hatású készítmény (pl.Pharmatex) alkalmazása, de én ezt már kicsit túlbiztosításnak érzem. Persze, ha így vagy teljesen nyugodt, akkor szerezzétek be, nehogy emiatt a félelem miatt ne tudd elengedni magad.

A teherbe esésre az ovulációt megelőző és követő 1-2 napon (meg természetesen az ovuláció napján) van a legnagyobb esély. A többi napokon kicsi az esély a terhesség létrejöttére, de nem nulla. Tehát érdemes minden alkalommal védekezni.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor