Intim kérdések!

2009.12.04.
Tisztelt Doktornő!
Lenne pár nagyon fontos kérdésem, ami mostanság nyugtalanít.
Először is 16 és fél éves vagyok,a barátom majdnem 20 éves.Nagyon szeretjük egymást,de engem nyugtalanít, hogy túl korán kezdtem el a szexuális életem,félek mert nem tudok megfelelni a szüleim által megszokott közhelyeknek.Én elég érettnek érzem magam hozzá. Érdekelne a véleménye továbbá, hogy ha a havi vérzés után hány napig nem érik petesejt? Meddig lehetne védekezés nélkül együtt lenni? Menstruációm után másnap kiváncsiságból kipróbáltuk kondom nélkül milyen érzés lehet, de nem élvezett el, de akkor is tartok tőle, hogy teherbe eshettem az elő cseppektől. Eléggé véreztem,ez mennyiben csökkenheti az esélyeket?
Köszönettel: Laura

Szakértőnk válasza a Intim kérdések! kérdésre

Kedves Laura!

Való igaz, hogy elég nagy a szakadék a szüleid generációja és a mai fiatalok között abban a tekintetben, hogy mikor kezdik a szexuális életet. Az utóbbi években ez az időpont jóval korábbra tolódott. Nyilván a szüleid féltenek Téged, ez az oka, ha a szex miatt ellentét van közetetek (közhely, de igaz). Úgy gondolom, ha szeretitek egymást és felelősségteljesen viselkedtek (odafigyeltek a fogamzásgátlásra és a szexuáis úton terjedő betegségek megelőzésére), akkor rendben van a dolog. De ez csak az én véleményem..

Havi vérzést követően sem ajánlatos óvszer nélkül szeretkezni, mert bár az érett petesejt a ciklus 14. napja körül szabadul csak ki a petefészekből (szabályos, 28 napos ciklus esetén), de ettől függetlenül gyakorlatilag a ciklus bármelyik napján teherbe lehet esni. Ez igaz akkor is, ha csak az előváladék jut a hüvelyedbe, habár nem túl nagy a terhesség esélye.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor