Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Fogamzásgátló talbetta el...
  

Fogamzásgátló talbetta elkzedése

ora 2018-07-13 18:24:31

Kedves Szakértő!
Hétfőn kezdtem el szedni életem első fogamzásgátlóját szedni, amikor megjött, aznap este 8 órakkor be is kaptam az első szemet. (Ditinell a gyógyszer neve)
A tájékoztató azt írja, hogy ha a ciklus első napján lett elkezdve, akkor azonnal védett vagyok, ez így is történt, mivel én ugy gondolom, hogy a gyógyszerkészítők nem viccből írják ezt rá, én hiszek nekik. Dorktonőnek mi erről a véleménye? Szombaton szeretnék először gumi nélkül együtt lenni a barátommal, nagyon rizikós lenne? Nyilván nem szereték teherbe esni.
További kérdésem lenne, ha rendesen szedem a gyógyszert nem hányom ki, nem lesz hanemésem, nem felejtem el bevenni, nem szedek semmiféle más gyógyszert mellette, akkor ha majd a jövőben belém élvez a párom, akkor ugye nem lehetek terhes? És a "szünetben" sem? mert akkor igazából nem szedem a gyógyszert, és nem kerül hormon a szervezetembe.
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Fogamzásgátló talbetta elkzedése kérdésre

Kedves Kérdező! Minden gyógyszer mellé kicsit máshogy írják, hogyan is kell elkezdeni. Én az első két hétben igenis javasolnék kiegészítő védekezést. Mert attól, hogy egy viszonylag alacsony hormontartalmú gyógyszerből egy szemet bevettél, biztosan "nem vagy védett". Másrészt, ami a tartós biztonságát illeti, ha rendesen időben szeded, akkor kellőképpen jó védelmet ad. Ez a Pearl index-el jellemezhető, ami azt mutatja, egy év alatt 100 nőből, aki az adott védekezést használta, hány lesz terhes. Ez tablettánál 0.9. (Csak viszonyítás: óvszernél kb 10, megszakításos védekezéssel 35)

Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus
Hirdetések