Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Hogyan kezeljem a testi é...
  

Hogyan kezeljem a testi és lelki bajaimat?

ora 2016-01-03 04:47:45
Üdv!
A bal lábamon van két kisebb seprűvéna, ami még nem olyan nagy probléma, viszont tartok tőle, hogy az idő során több lesz. Mivel a gyermekorvosom olyan krémet írt fel, ami "nagyon jól" halványítja őket, akkor nyilván nincs olyan krém, vagy tudom is én mi, ami természetes módon véglegesen eltűntetné. Tudom, "csak" esztétikai probléma, de rombolja az önbizalmam, megkeseríti a mindennapjaimat. Mesterségesen hogyan lehetne eltüntetni? Muszáj kés alá feküdnöm, vagy van ennek kíméletesebb módja? Mi a korhatár? (Februárban leszek 15.)
Továbbá nem tudom, hogy az embereknek nemi betegsége lehet-e, ha még nem létesített szexuális kapcsolatot senkivel sem. Úgy érzem, hogy van valami probléma "odalent": kb. több, mint egy éve gyakran viszket, a rendszeres mosakodás ellenére gyakori fehérfolyásom van, ami elég szagos, nem teljesen fehér, de nem is átlátszó. Ez probléma? Beteg vagyok? És nagyon ritkán, (talán) kb. két, három havonta van olyan pár másodpercig tartó szúró érzésem szintén "odalent", ami nem tudom mitől és miért lehet. Mi lehet a magyarázat? Ez természetes? Teljes mértékben kerülném a nőgyógyászokat! Mit kellene tennem? A leírtak alapján ez megoldható lenne? Ha számít valamit, már több, mint két éve menstruálok, ami egyenletes, de még nem jön mindig napra pontosan.
Továbbá azt vettem észre, hogy az egyik combomon van egy kisebb rész, ami mintha narancsbőrös lenne. Több különböző dolgot olvastam ennek a keletkezéséről, eltávolításáról, de nekem csak a szakvélemény számít.
Nagyon kérem, segítsenek! Már eleve nem tudom elfogadni önmagam, szeretném, ha kevesebb okom lenne erre.
A testi problémáimon kívül megkérdezném, hogy Ön/Önök szerint eléggé tűrhető-e a megfogalmazásom, mert két osztálytársam szerint olykor kicsit értetlen a beszédem, de az okot nem tudják, vagy akarják a tudtomra adni, és ahogy előbb is írtam, nekem csak a szakvélemény számít.
És izgulás ellen nem tudna/tudnának ajánlani valami gyors és (lehetőleg) praktikus módszert? Vannak bizonyos emberek, akik mellett mindig izgulok, mert nekem nagyon számít a véleményük, hogy mit gondolnak rólam, és mivel nem bízom önmagamban, csekélyértelműnek tartom magam hozzájuk képest, totálisan be vagyok tojva, gombóc van a torkomban, nem tudok normálisan gondolkodni, szóval még a kommunikálás sem megy.
Nem másokhoz, hanem magamhoz kellene hasonlítanom a képességeimet, és akkor nem stresszelnék még a tanulás miatt sem. Ez annyira egyértelmű, de nem értem, hogy miért nem tudatosul bennem. Nem értem magam! Hogyan tudatosíthatom magamban ezt a tényt úgy, hogy véglegesen el is higgyem? Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogyan kezeljem a testi és lelki bajaimat? kérdésre

Kedves Kérdező!

A seprűvénák kialakulásában örökletes tényezők és életmód is szerepel. Az öröklődés ellen nem tehetsz semmit. Ami az életmódot illeti, rendszeres testmozgás, normális testsúly elérése/megtartása segít. Kialakult viszereknél gyógyászati segédeszközboltban vény nélkül is kiváltható szűkebb harisnya, ami tarja az ereket, De fiatal korban az egészséges életmód és mozgás elégséges, hogy ne romoljon tovább. Műtétet egyébként is csak kifejezetten súlyos  és fájdalmakkal járó panaszok esetén ajánlanak.

Nemi betegség csak a nemi élet elkezdésével lehet, előtte nem. Minden panasz amit leírsz, valamilyen hüvelygyulladás tünete lehet, ami nemi élet nélkül is kialakulhat. Mivel nem jó, ha a szervezetben tartósan fertőzés van, ezért ennek kizárására célszerű nőgyógyászt felkeresni. Főleg ha már menstruálsz is két ée, akkor el kell kezdeni a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéseket. Kerülni ezt a témát azért nem érdemes, egyrészt mert panaszod is van, másrészt minél tovább halogatod, annál nehezebben szánod rá magad és idősebb életkorban egyre kellemetlenebb először megjelenni a nőgyógyásznál. Tekintve hogy még nem élsz nemi életet, semmilyen fájdalommal járó vizsgálatot nem csinálnak egyébként sem. Legjobb anyával, nővérrel, idősebb női rokonnal vagy barátnővel nekivágni.

A narancsbőrre, körülbelül az vonatkozik, mint a seprűvénára. Öröklődés és életmód. Megelőzésre és kezelésre testsúly, rendszeres mozgás, étkezésnél zsír és szénhidrát kerülése, ezek pótlása zöldséggel, gyömülccsel. Helyileg bármilyen (nem mindenféle reklámozott drága kence) rendszeres bemaszírozása és hideg-meleg váltott zuhany.

A megfogalmazásoddal szerintem semmi gond nincs, egy dolog látszik valóban, az önbizalom nem elég. Ezzel függ össze az izgulás is. Nem érdemes másokhoz viszonyítani magad, sem kényszeresen megfelelni, mert ez csak tovább növeli az önmagadba vetett bizalmatlanságot. Feltételezni kell, hogy az emberek és főleg a környezeted, barátaid nem rossz szemmel néznek Rád és nem ártani akarnak. Saját magaddal való megbarátkozás vezet ahhoz, hogy magabiztosabb képet tudsz mutatni magadról és a többiek véleményét is így tolod el a pozitív irányba.

El kell fogadnod önmagad, mindenkinek van hibája. Az itt leírtak mindegyike könnyen javítható és szűntethető. Pozitív hozzáállás, nyitott természet mellett nem lesz gond a környezettel, csak először magad fogadd el. Nézd meg mikben vagy jó, mik szépek rajtad, benned, ne az apró seprűvénát nézd, azt csak te látod! Erősíteni kell a pozitív oldalad.

 

Mivel nem vagyok pszichológus, ha további kérdésed lenne ezen témában, nyugodtan írj pszichológus szakértőnknek is!

 

 

 Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus
Hirdetések