Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Mennyi az esély a terhess...
  

Mennyi az esély a terhességre?

ora 2015-12-28 15:11:15

Jó napot!
Pár napja együtt voltam a barátommal. Nem védekeztünk, de csak pár percig volt bennem. (És később ment el) (Azt nem tudom számít-e, de rögtön mentünk utána fürdeni, illetve a barátom idősebb és tapasztaltabb jóval mint én.) Mennyi az esély a terhességnek? (Nagyon aggódok, olvastam 72 és 120 órás tablettákról is, de nem tudunk szerezni, mivel vényköteles. (Mire időpontot kapnék nődokinál már tárgytalanná válna) Ráadásul a menstruációm sosem volt rendszeres. Legutóbb november 20-án volt, és december 26-án voltunk együtt. (olvastam hogy a 14. nap körül a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek, de nem tudom ebben van-e igaszság akkor is, ha a menstruáció rendszertelen.) A terhességi tesztet meg nem tudom mikor tudnám használni, mivel azt sem tudom mikor kellene megjönnie. Nagyon izgulok, és már mindenfélét beképzelek magamnak (ma 28-a van) Enyhe szorító/görcsölő érzés van folyton a gyomromban, de gondolom ez csak az idegesség, mert ilyen hamar csak nem jelentkeznének tünetek, nem? Gyorsan ver a szivem, kövérnek érzem magam (pedig 178 cm vagyok és olyan 60 kg körüli.) Folyton a hasam és a melleim vizslatom. Minden segítséget -tipp, tanács, akármi ezzel kapcsolatos dolgot- nagyon köszönök, illetve hogy időt szánnak rám.

Szakértőnk válasza a Mennyi az esély a terhességre? kérdésre

Kedves Kérdező!

Megszakított közösülés mellett igen, van esélye a teherbeesésnek (1 év alatt 100 nőből akik így védekeznek 35-40 lesz terhes). Az hogy a barát tapasztaltabb és idősebb nem számít, maximum abban számított volna, hogyha nem kívántok gyermekáldást, akkor védekezésre kell először gondolni. Tényleg a 14. nap környékén a legnagyobb az esélye a teherbe esésnek, rendszertelen ciklusnál nagyjából a ciklus közepén, de minimális esély azért bármikor van.

A tünetek feltehetően csak az idegesség miatt vannak, a nemi aktus után két nappal még akkor sem éreznél terhességi tünetet, ha az lennél tényleg. A tesztet egyébként pár nappal azután kell elvégezni, amikor nem jött meg a korábbi ciklusnak megfelelően várt időpontban. Drogériában kapható, elvégzéséhez még egy egyszer használatos műanyag pohárra van szükség, reggeli első vizeletből kell megatározni, fürdöszobában, szerintem, ha indokolt megoldható anélkül is, hogy más meglássa. Az esemény utáni tablettának is van létjogosultsága, ilyen esetben nem kell kivárni természetesen az előjegyzést, nőgyógyászaton "sürgös" esetként vizsgálatot követően ügyeleti időben is fel lehet iratni.

Ha körülbelül lehet tudni, mikor kellene megjönni, csinálnék tesztet, de ha nagyon idegeskednék, mert bár alacsony, de van esélye a teherbe esésnek, elmennék nőgyógyászhoz.

És nem jó módszer a megszakított közösülés, mert van esélye a terhességnek.Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus Dr. Ujj Zsófia - belgyógyász, hematológus
Hirdetések