"Párkapcsolati" gondok

2015.12.10.
Tisztelt Doktornő!
Azért fordulok Önhöz, mert alapvetően nem tudom, hogyan tudnék kicsit szerencsésebb lenni a párkapcsolatban. Januárban leszek 21 éves, de még mindig kis cipőben járok a többi lányhoz képest. Ez azt jelenti, hogy barátom nem volt még soha. Nyáron kezdődött el valami folyamat, hogy egyre többen érdeklődnek irántam, de eddig sose lett belőle semmi komoly vagy még egy találkozás se. Alapvetően még „igazi” randin, tehát ahol két ember beszélget, ismerkedik – nem voltam.
Augusztusban összegabalyodtam egy sráccal teljesen véletlen találkozásból, akiről azt hittem, hogy majd lehet belőle valami. Úgy kezelt azon az éjjelen, mintha barátnője lennék. Fogta a kezemet, ölébe ültetett stb. Sajnos nagyon naiv voltam, de tanultam belőle. Ezért aztán a második alkalommal is ugyanaz volt, mint az első találkozáskor, egész éjjel csókolózás, beszélgetés, bulizás, de ott már mást is akart, én pedig akkor már közömbösen álltam hozzá (bár ő nem ezt érzékelte, hiszen direkt teljesen mást mutattam ez volt az én "bosszúm" :), így nem engedtem neki. Később feltűnt neten, beszéltünk egy keveset és hónapokig reménykedtem benne, hogy akár csak szexre lenne esély, mert nagyon bejött, még ha tudtam is, hogy nem fair pasas. Közben kiment külföldre és meg is szakadt a kapcsolat.. Később egy másik srác próbálkozott, de ő nem tetszett, így visszautasítottam. Most egy közel 30 éves érdeklődik irántam, bár ő interneten. Nem fogott meg, idősnek találom és nem is akarok tőle semmit, de úgy gondolom egy találkozást megér.
Nem rémiszt már meg az, hogy mindig szűz vagyok, de ami zavar az sokszor pont a szexualitás hiánya. Ennyi idősen már sokkal jobban ismerem a testemet és az igényeimet, mint az előtt. Menzesz előtt annyira kívánom a szexet, hogy már az önkielégítés sem elég, még akkor sem ha többször nyúlok magamhoz. Már nem bánnám, ha valakivel összejönne, akár csak egy alkalomra, akivel lenne kölcsönös vonzódás és bizalom. De ilyet nem találok. Az ilyen nagy Ő-ben pedig már nagyon nem hiszek, mert ezzel vagyok etetve, hogy majd jön, de évek óta várok és igazából nincs aki megfogjon. Vagy ha van valaki, akkor annak nem jövök be. És fordítva. Ez elég zavaró tényező.
Nem tudom, hogyan lehetne ezen változtatni… Ami számomra ijesztő, hogy ez valahogy lerí rólam, azaz az aktuális szűz állapot. Pedig nem írom ki a homlokra filccel vagy valami. Nyáron is az egyik srác enyhén utalt rá és hiába próbáltam magam kivágni, mégse sikerült. Valahogy olyan mintha nyitott könyv lennék, pedig nem vagyok az. Úgy gondolom a mai fejemmel sokkal jobban reagálom le a szexuális jellegű témákat, mint évekkel ezelőtt. Sokat változtam és az önbizalmam is sokat erősödött. Viszont már nem egyszer megjegyezték nekem férfiak, hogy nem vagyok könnyen kapható. Ez is érdekes, és nem értem miért ilyen jó a szimatuk.
Ami különösen rossz, hogy a szűk rokonság folyamatosan utalgat, hogy van-e valaki, és jönnek a süket szöveggel, hogy majd jön, vagy a kedvencem: szerezzek egy fiút. Úgy mondják, mintha ez így menne, mint amikor boltba megyek és megveszem azt, amire szükségem van. Idén kezdtem el vidéken a fősulit, alapból kevesen is vagyunk, sajnos nem sok lehetőségem van ott ismerkedni, bulizni se, mert a buszmenetrend nem támogatja az ötletet… Viszont, amit nem tudok, hogy mit is akarok igazán:
Vannak pillanatok, amikor úgy érzem, nekem valaki kell, de kizárólag egy éjszakára, máskor jó lenne egy tartós kapcsolat sok gyengédséggel és szerelemmel, a következő pillanatban meg azt érzem, hogy nem is érdekel az egész, és jobb lenne, ha a fiútéma soha többet nem is foglalkoztatna az égvilágon.
Igen bonyolult folyamat ez. Alapvetően nem vagyok elkeseredve, mint évekkel ezelőtt, amikor sírhatnékom volt, csak nem tudom mitévő legyek, hogy pozitívabb dolgok történjenek.
Előre is köszönöm a segítségét!
Petra

Szakértőnk válasza a "Párkapcsolati" gondok kérdésre

Kedves Petra!

Minden fiatal azt hiszi hogy le van maradva, főleg a többiekhez képest. Utólag kiderül, hogy nem ettől függ. Nyilván zavaró, és az adott életkorban rosszul és egyedül érzi magát az ember. Utólag, érett fejjel kiderül -saját példából is okulva- hogy egyrészt sok mindenki csak mond dolgokat nem is éli, vagy nem úgy éli át, és nem az lesz boldogabb vagy szerencsésebb vagy netalántán ügyesebb a szerelemben, aki hamarabb kezdi. Ezek szerint később érő típus. Később fog ismerkedni is. Két irányban lehet elindulni, egyrészt társaságba járni, és feltétlenül nem erőltetetten, de ismerkedni. De soha nem azzal a szándékkal, hogy előre eltervezzük hogy ebből mi lesz, mert rövid ismeretség után ez változhat és csak csalódás ér. A társaság pedig nem feltétlenül a bulit jelenti. Idővel a kevésbé fiatalok fő ismerkedési helyszíne nem a buli lesz, ahol pl. ittasan nem pont azt kapja az ember amire számít. Konditerem, társas sportok, tánc, kirándulások, számtalan olyan hely van, ahol nappali fényben igazán lehet hozzánk hasonlót találni. Másrészről, ekkor már el lehet gondolkozni a saját megjelenésünkön. Még a legszebbeken is lehet valamit "csiszolni". Nem kell agyonsminkelve járni, de lehet egy kis természetes fedés, egy fodrász általi hajváltoztatás segít, sportolással igen széppé és magabiztossá lehet válni.

Nyilván ezt szokás mondani, hogy türelem, de erre csak később jön rá az ember, hogy tényleg felesleges kapkodni és nagyon akarni, mert az nem mindig vezet jóhoz. Az hogy voltak kalandjai fiúkkal, az igenis azt jelzi, hogy elkezdődött egy folyamat. Másfelől az érettsége is kalakult a nemi élet megkezdéséhez. De összességében nem jó az elsőn "túlesni" egy nem fontos személlyel, mert nem azt az érzést adja, rossz élmény is lehet, ami a későbbiekben fog gátlásokhoz vezetni, és évek alatt sem fogja tudni leküzdeni, esetleg már a tökéletes fiú mellett sem.

Elkeseredésre ok nincs, és várni pedig kell, mert kapkodva pótszeméllyel nem lesz jó. Viszont fontos a hozzáállás, a magabiztos, életvidám lányok sikeresek. A környezet meg.. nyilván mindenki nagyon okos ilyenkor, nem értik miért nincs és még tanácsokat is adnak. Nem kell minden részlelet tudniuk. Meg lehet kérdezni ők hol "szereztek" fiút. Biztos hogy nem ment mindenkinek olyan könnyen, csak utólag már máshogy látják.

Nem feltétlenül könnyű ismerkedni, de sikerülni mindenképpen fog. Magabiztosság, pozitív kisugárzás, egy kis külsö felfrissülés és sok társas programban részvétel. Nem az egyészakás lesz a megoldás!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor