Lehetek-e terhes, vagy a tabletta miatt van?

2015.10.29.
Kedves Doktornő!
Egy igen intim kérdéssel fordulok önhöz, és beismerem, hogy a problémám igencsak szokatlan és nem mindennapi, de nagyon aggódom. Az a helyzet, hogy közel egy hete elvesztettem a szüzességem, miközben harmadik napja menstruáltam, azonban partneremmel nem védekeztünk semmilyen módon. Tudom, hogy ez igen nagy butaság volt, így a történtek után kb. 36-38 órára vettem egy Prostinor 2 nevezetű esemény utáni tablettát. A bevétel után a menstruációm elállt, és azóta néhai alhasi fájdalmaim vannak (olyanok, mint menstruáció előtt szoktak jelentkezni, a jobb és bal petefészkem környékén) és a melleim is feszülnek olykor. Nem tudom eldönteni, hogy ez a tabletta mellékhatása, vagy esetleg terhes lehetek? Nagyon aggódom, mennyi az esélye annak, hogy megfogant bennem a baba. így első alkalommal? Mit kellene tennem, jelenleg teljesen kétségbe vagyok esve?
Előre is köszönöm a választ!
Egy rettenetesen aggódó 17 éves tini.

Szakértőnk válasza a Lehetek-e terhes, vagy a tabletta miatt van? kérdésre

Kedves 17 éves!

Az esemény utáni tabletta teljesen felborítja az amúgy is még nagyon érzékeny és kiegyensúlyozatlan hormonháztartást, így szerintem a tünetek ettől vannak. Lehet, hogy több hónap kell, mire újra rendeződik a ciklus. A következő menstruáció ha kimarad, akkor érdemes csak tesztet csinálni.

Elvileg ebben az esetben is lehet terhesség, de hogy az adott ciklusban volt-e peteérés és mikor azt nem tudhatjuk. a tabletta is véd, így remélhetleg tényleg nem kell ettől tartani. legközelebb azért védekezzetek más módon, pl óvszerrel, mert az esemény utáni tabletta tényleg csak ritkán alkalmazható, mert a magas hormontartalma káros lehet gyakori (több, mint évente 1x) alkalmazásnál.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor