Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Hatékony fogamzásgátlás v...
  

Hatékony fogamzásgátlás vége?

ora 2014-12-16 21:23:10
Tisztelt Doktornő!
Egy éve szedtem fogamzásgátlót, amikor az egyik nagyszülőm meghalt trombózisban. Ekkor kértem a nőgyógyászt, hogy vizsgáljuk ki, van-e hajlamom nekem is trombózisra. Kiderült, hogy van (heterozygota MTHFR gén). Meg kellett szakítanom ezt a fajta védekezési módot, ami miatt most eléggé kétségbe vagyok esve. Nagyon biztonságban éreztem magam, és most félek, hogy innentől nem élhetek rendesen nemi életet a barátommal, mert mindig azon fogok aggódni, hogy baj van. Bár az orvos megvetett velem egy ovulációs mikroszkópot, de... Utánanéztem a lehetőségeknek.
Az írásom célja igazából rákérdezni, hogy tud-e ajánlani olyan biztonságos módot, ami nem hormon hatású.
(Persze tudom óvszer, de mégis...? A spirált nem ajánlják még gyermekteleneknek. Én a minipilleket találtam, illetve az injekciót, de az utóbbiról nem hallottam jókat.)
Kérem szíves segítségét!
Előre is köszönettel!

Szakértőnk válasza a Hatékony fogamzásgátlás vége? kérdésre

Kedves Kérdező!

Mielőtt végleg lemondana a hormonális fogamzásgátlás lehetőségéről, kérem keressen fel egy olyan belgyógyászati szakrendelést, akik a véralvadási zavarok kivizsgálására és kezelésére specializálódtak (ún. Haemostasis szakrendelések az ország egyetemi klinikáin elérhetőek). Ott pontosan fel tudják mérni a rizikót, és tanácsot tudnak adni, hiszen nem csak a hormonális fogamzásgátló lehet rizikófaktora a trombózisnak, hanem például hosszan tartó fekvés, műtét, hosszú repülőút stb. és pontosan elmagyarázzák, ezekben az esetekben mit kell tennie. Azon kívül vannak olyan modern hormonális fogamzásgátlók, melyeknek a hatóanyaga kevésbé fokozza a trombózis hajlamot, esetleg ezek szóba jöhetnek. Ha rendszeresek és pontosak a ciklusai a naptár módszer, megszakított közösülés, óvszer, pesszárium, hüvelyen belüli spermicid szerek kombinálása is lehet megfelelő megoldás.Dr. Földi Ildikó - szakértő Dr. Földi Ildikó - szakértő
Hirdetések