Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Mi gyengíti a fogamzásgát...
  

Mi gyengíti a fogamzásgátló hatását?

ora 2014-04-22 11:59:33

Tisztelt Doktornő!
Fogamzásgátló tablettát szedek(Rezia) kicsit kevesebb, mint fél éve. Anno mikor az orvos felírta nekem a tablettákat, megkérdeztem, hogy van-e bármilyen gyógyszer,készítmény, ami nem szedhetek vagy gyengíti a fogamzásgátló hatását? A válasza az volt, hogy nem, csak a tabletták bevétele között teljen el legalább 2 óra. Én úgy tudom például az antibiotikumok gyengítik a gyógyszer hatását. Akkor hát mi a pontos igazság?
Illetve a közelmúltban volt egy kis balesetem, ami miatt vérhígítót(Fraxiparine,10 db, 0,3 ml),valamint ezt követően porckopás elleni készítményt (Condrosult,400 mg) kellett/kell szednem. A hölgytől, aki felírta ezeket a gyógyszereket, elfelejtettem megkérdezni, hogy kompatibilisek-e a fogamzásgátlómmal, vagy esetleg csökkentik annak hatását? A betegtájékoztatókon nem találtam kiemelt részt arra vonatkozóan, hogy fokozott figyelmet igényel-e ha mellette fogamzásgátlót szedek, de most kicsit mégis elbizonytalanodtam, hogy biztonságos-e ez így? Mivel nem tudtam biztos forrásból információt szerezni a témában, ezért inkább kiegészítő védekezésként óvszert is használunk a barátommal az elmúlt időben. Úgy érzem a nőgyógyászom nem mondott el mindent, amit szükséges lenne tudnom, akkor mikor a gyógyszert felírta, ezért kérem Önt, hogy ha bármi egyéb fontos tényezőről szükséges lenne, hogy tudjak, tájékoztasson engem.
Várom válaszát!
Előre is köszönettel,Anna

Szakértőnk válasza a Mi gyengíti a fogamzásgátló hatását? kérdésre

Kedves Anna!

Bizonyos típusú antibiotikumok gyengíthetik a tabletta hatását, ezért a biztonság kedvéért a gyógyszer szedése alatt és azt követően még egy hétig javasolt a kiegészítő védekezés. Nem tudok róla, hogy a másik két említett készítmény befolyásolná a fogamzásgátló hatását.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések