Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Alulműködés és fogamzásgá...
  

Alulműködés és fogamzásgátlás

ora 2014-01-24 17:23:19
Kedves Doktornő!
Évek óta pajzsmirigy alulműködésem van, melyre L-Thyroxint szedek (50mg). Az első kérdésem a következő lenne: a legutóbbi(2014.01.) kontrollom eredménye 3,56 lett, míg az azt megelőző(2013.07.) 1,21. Mindkét érték határon belül van, viszont azt nem értem, miért változott ekkorát?!
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy alulműködéssel lehet-e fogamzásgátlót szedni? Több helyen olvastam,h lehet illetve a nőgyógyászom is ajánlotta, viszont a gyógyszer hatására valószínűleg módosítani kellene a gyógyszerem mennyiségét. Ez a későbbiekben okozhat gondot pl a gyermekvállalásban? Sok esetben olvastam,h a fogamzásgátló gyógyszer hatására súlygyarapodás következett be. Van olyan készítmény,ami hatására ez nem következik be,de mégis "összefér" az általam szedett L-Thyroxinnal?
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Alulműködés és fogamzásgátlás kérdésre

Kedves Levélíró!

A két gyógyszer együttes szedésének semmi akadálya nincsen, és a levothyroxint muszáj is szedned. Rendszeres (3-6 havonta) pajzsmirigyhormon vizsgálat szükséges. A TSH szintet termszetesen elsősorban a pajzsmirigy működésének aktuális állapota befolyásolja, de nem elhanyagolható tényező pl. a testsúly változása sem.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések