Fogamzásgátló - hüvely kapszula

2013.03.16.
Jó napot kívánok!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amely nagyon fontos nekem jelen helyzetben, de sajnos nem tudok kitől tanácsot kérni. 18 éves lány vagyok, egy boldog, tartós párkapcsolatban élek a barátommal már másfél éve és nagyon szeretjük egymást. Eddig gumi óvszerrel védekeztünk, de múltkor kiszakadt (szerencsére nem történt semmi baj, mert időben "vette ki"), és nagyon megijedtünk. Ezért elhatároztuk, hogy szeretnénk kipróbálni valami más fajta fogamzásgátlási módszert, de hormonális fogamzásgátlót egyikünk sem szeretne (ő félti az egészségemet, én meg valahogy nem bízok benne, meg nagyon szétszórt vagyok, és ezért attól tartok, hogy néha elfelejteném bevenni a tablettát, ami igencsak nagy probléma lenne). Egyik ismerősömtől hallottam a hüvely kapszuláról, amit közösülés előtt 8-10 perccel kell felhelyezni a hüvelybe és 4 órás védelmet biztosít (PHARMATEX lágy hüvelykapszula). Próbáltam utána nézni különböző forrásokból, hogy ez mennyire jó, mennyire válik be stb.. de sehol sem találtam biztos információt, ezért Öntől szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye erről a készítményről/fogamzásgátlási módszerről, illetve hogy Ön szerint mennyire bizonyul hatékonynak, és mennyire "biztonságos"? Nagyon sokat segítene a válaszával, mert ez az egyetlen olyan forrás, amiben megbízok. Nőgyógyászhoz rendszeresen járok kontrollra, és eddig mindent rendben talált, semmi átlagtól való eltérés nincs nálam, ezért is mernék belevágni ennek a készítménynek a használatába! Még annyi lenne végezetül a kérdésem, hogy elolvastam a betegtájékoztatót ehhez a gyógyszerhez, és azt olvastam hogy : "A feloldódott kapszula négy órán át biztosít védelmet. Amennyiben a közösülést megismétlik, újabb kapszulát kell felhelyezni, majd tíz percet várni." Ez úgy értendő, hogy ha újra kezdjük 4 órán belül, akkor nincs semmi probléma, nem kell új kapszulát felhelyezni, vagy azt hogy minden egyes ejakuláció után új kapszulát kell felhelyezni, ami külön-külön 4 óráig hat? Ezt egyszerűen nem tudtam eldönteni a szöveg alapján.. Kérem segítsen nekem minél előbb ebben a témában!
Előre is köszönöm a válaszát! Nagyon hálás vagyok, hogy elolvasta, és hogy egyáltalán válaszolni fog rá! További szép napot kívánok! :)

Szakértőnk válasza a Fogamzásgátló - hüvely kapszula kérdésre

Kedves Levélíró!

A betegtájékoztató szerint, a kapszula hatása négy óráig tart, és ezen idő alatt több aktusra is sor kerülhet. Ha letelt a négy óra, akkor újabb kapszulát kell felhelyezni, majd az említett tíz perc után folytatható az együttlét.

Az én véleményem az, hogy az óvszer kevesebb "macerával" jár, én személy szerint megbízhatóbbnak is tartom. Amit esetleg ajánlani tudok nektek, az a hüvelygyűrű. Nem kell naponta foglalkozni vele, és megbízható megoldás.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor