érdeklődés

2013.01.21.
Kedves Doktornő! Szeretném megérdeklődni, hogy a méhnyakrák elleni oltás 100%-ban védelmet nyújt? 17 éves vagyok, van barátom (aki 18 lesz)lassan egy éve és még nem feküdtünk le és előtte nekem még nem volt barátom neki meg rajtam kívül nem volt még barátnője és hosszú távra tervezünk. Vagyis arra lennék még kíváncsi, ha nem oltatom be magam, akkor is elkapnám? És ha beoltatom magam és mégis elkapom, akkor meg gyógyulok 100%-osan, ha kezeltetem magam?

Szakértőnk válasza a érdeklődés kérdésre

Kedves Levélíró!

Elvileg egyikőtök sem fertőzött azokkal a magas kockázatú HPV törzsekkel, amik a méhnyakrák kialakulásáért felelősek. (Azért írom hogy elvileg, mert igazság szerint ezt a fertőzést nem csak aktus során lehet elkapni, elég hozzá a bőrfelületek találkozása is (pl. nemi szervek egymáshoz érérse).) Ezért egyelőre nincsen túl sok értelme a védőoltásnak.

Ami miatt elgondolkozhatsz az oltás beadatásán, hogy jó eséllyel azért a későbbiekben lesz más partnered is (és a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott leginkább az oltás). Az oltás bizonyos patikákban kedvezményes áron kapható, persze az oltási sorozat (3 oltóanyag) ára így is elég sok. Ha anyagilag megengedheted magadnak, én javaslom.

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor