Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / menstruációs zavar.. van ...
  

menstruációs zavar.. van okom aggódni?

ora 2013-01-01 20:38:04
Kedves Doktornő! Én egy 16 éves lány vagyok, kb. 10 éves korom óta menstruálok... Az első 2-3 alkalmat leszámítva pontos szokott lenni a menstruációm. Azonban az utóbbi időkben (utolsó 2-3 alkalommal) a szokottnál kevesebb mennyiségűt vért "vesztettem".. És az utolsó alkalomnál pedig késett 2 napot a menstruációm és tulajdonképpen csak a első napon és a második nap közepéig véreztem (kevés mennyiségű vért) és az utána szinte semmit (sőt tulajdonképpen semmit). Amúgy kb 5 napig szokott tartani a vérzésem. Ennek mi lehet az oka???
Arra gondoltam h talán attól lehet h fogytam az elmúlt hetekben-hónapokban, de nem túl sokat: 3 kilót. Amit az ünnepek alatt vissza is szedtem 1 hét alatt. :/
A másik dolog ami megfordult a fejemben, hogy hátha terhes lettem. Ugyan a barátom szerint ez teljesen kizárt mert mindig védekezünk., de ilyen szempontból én nagyon félős típus vagyok!! (...és ezért már hónapok óta nem feküdtünk le. kb 5 hónapja csak orálisan elégítjük ki egymást, de valószínű hogy valami gond van velem lelki téren mert olyankor is attól rettegek, hogy nem-e vagyok terhes. pl volt párszor olyan hogy kézzel elégítettem ki őt, és hirtelen csak a törölközőmet találtam amibe bele élvezett.. majd másnap ezt elfelejtettem és este megtörölköztem a törölközővel. Egyébként ilyen dologtól teherbe lehet esni vagy csupán az én agyszüleményem? vagy egyáltalán a sperma mennyi ideig "életképes"? miután elélvez valaki utána mennyi idővel képes még teherbe ejteni valakit? és csak akkor képes ha közvetlen szeretkezés közben jut a spermium a nőbe? valószínű hogy csupán azért félek ennyire szinte mindentől mert nem vagyok tisztába vele hogy mitől lehet és mitől nem lehet teherbe esni.. no, de kezdek eltérni az eredeti témától, elnézést a sok kérdésért!)
Előre is köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza a menstruációs zavar.. van okom aggódni? kérdésre

Kedves Levélíró!

A terhesség esélye a leírtak alapján nulla, nem kell aggódnod. A törülközőre került sperma egy nap elteltével semmiképp sem tartalmazhat élő hímivarsejtet, innen egyébként sem juthat a hüvelybe. Bármilyen úton kerül is ondó a hüvelybe (pénisz vagy ujj közvetítésével), akkor teherbe eshetsz. A mostani változást okozhatta a testtömegváltozás is, esetleg stressz. Várhatóan a következő vérzésed már a szokásos menetrend szerint fog zajlani.

Üdvözlettel:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések