Főoldal / Szakertő válaszol / Csak lányoknak / Kedves doktornő!
  

Kedves doktornő!

ora 2012-12-15 12:25:56
Május óta szedek fogamzásgátlót. 3 hónapig Diane 35-öt szedtem. Aztán 1 hónapig nem szedtem gyógyszert, majd elmentem a nőgyógyászhoz és felírta a Zoelyt. Most lesz 3 hónapja, hogy ezt a gyógyszert szedem, de eddig sosem jött meg tőle normálisan a menstruációm, mivel mindig sötétbarnás folyásom volt vagy nagyon ritkán vérzés. Ezért most szerdán (dec.12-én) elmentem a nőgyógyászhoz, mivel a neurológusom kérte, hogy cseréljék le a gyógyszert, mert erős fejfájást okozott illetve nem jött meg tőle a menstruációm. Így a nőgyógyász most felírta nekem a Dienille nevezetű gyógyszert és azt mondta, hogy, amikor befejezem a Zoelly szedését, akkor rögtön kezdjem el szedni a Dienille-t. Viszont itt neten olvastam, hogy egyes nőgyógyászok azt mondják tartsunk váltáskor 1 hónap szünetet és csak utána kezdjük szedni az új gyógyszert. Azt is olvastam, hogy a Zoely esetében ki kell hagyni a 4 placebo tablettát és rögtön kell szedni az új gyógyszert, de azt is olvastam, hogy a placebo tabletták beszedése utána is ellehet kezdeni szedni az új gyógyszert. A betegtájékoztató pedig ezt írja:
Ha más, kombinált fogamzásgátlóról tér át a Dienille alkalmazására:
Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Dienille szedését (ne tartson gyógyszerszünetet).
Ha a korábbi készítmény inaktív (hormonmentes) tablettákat is alkalmazott, az utolsó aktív (hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a Dienille-t. Ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, illetve inaktív tabletta, kérje orvosa, vagy gyógyszerésze tanácsát.
Most fogalmam sincs, hogy mit csináljak. Hagyjam ki a 4 placebo tablettát és kezdjem el szedni a Dienille-t vagy pedig szedjem még a 4 placebot és utána rögtön a Dienille-t. Viszont így, ha nem szedem be a placebokat, akkor nem fogok ebben a hónapban menstruálni?
Kérem segítsen!
Válaszát előre is köszönöm!
Mónika

Szakértőnk válasza a Kedves doktornő! kérdésre

Kedves Mónika!

Az én értelmezésem szerint a 4 db utolsó (placebo) tablettát ki kell hagynod, és el kell kezdeni a Dienille-t. Igen, így ki fog maradni egy menstruációd.

Üdv:



Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések