Fogamzásgátlás.

2012.11.16.
Kedves Doktornő!
A barátommal, óvszerrel védekezünk a terhesség, és a nem kívánt nemi betegségektől is. Viszont óvszer nélkül szeretnénk, ugyan is az óvszer bármikor elszakadhat, és lehet, hogy nem vennénk észre, aztán jönne a nem kívánt terhesség. Lassan egy éve szedek fogamzásgátló tablettát (Volina 3 mg/0,03 mg filmtabletta), a használati útmutatóban leírták, hogy kb. 99.99%-os a hatékonyság. A barátom közölte velem, hogy fél, hogy nem tudja időben kivenni a péniszét, így félek, ha bennem megy el, hiába szedek gyógyszert terhes leszek, ( mert ugyebár nem 100%-os a védelem, és bármi előfordulhat). Sajnos, lassan egy hónapja nem szedek, mert elfogyott, és kb. 2 hónap múlva tudnak fogadni. Háziorvossal is fellehet hormonos fogamzásgátlót íratni, vagy csak a nőgyógyásszal? A gyógyszernek van hatása még? Ha egy hónapot kihagyok, akkor abba kell hagynom a tablettát, és várnom kell vele? Vagy szedhetem ugyan úgy tovább, mintha az az 1 hónap ki se marat volna?
Köszönöm a Választ! (:

Szakértőnk válasza a Fogamzásgátlás. kérdésre

Kedves Levélíró!

1. Háziorvos is kiírja a gyógyszert, de vigyél magaddal dokumentációt, amin szerepel, hogy ezt a készítményt javasolta neked a nőgyógyász (ambuláns lapot).

2. Ha már nem szeded a gyógyszert, semmilyen hatása nincsen, tehát óvszert kell használni.

3. Ha ismét elkezded szedni (menstruáció első napján), onnantól egy hétig kell óvszert is használni.

4. Ha több mint egy hete szeded a tablettát, nem kell mellé óvszert használni, fölösleges. Nem kell megszakítani a közösülést sem.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor