Sulis vizsgálat,ami nem oké

2011.07.25.
Többünk(osztálytársak és akik még érintetnek érzik magukat) nevében írok ezekkel a vizsgálatokakkal kapcsolatban:Elhiszük hogy van orvosi oka,hisz bármire tudunk okot találni,de akkor is úgy gondoljuk igen megalázóak számunkra ezek a vizsgálatok.Hisz sima iskolába megyünk és igen kellemetlen helyzetekbe,szitúációka hoznak bennünket.Az iskola sem sokkal másabb mint egy általános munkahely és ott sem hozzák megalázó helyzetekebe az ott dolgozó embereket,csak olyan vizsgálatokat végeznek amik a munkájuk elvégzéséhez szükségesek,amik azt mutatják hogy alkalmassak a munkájukra,szerintem velünk is úgyaz ez a helyzet.Mégis kicsit túlzásba viszik a vizsgálatokat,megszégyenítenek sokunkat,sokszor még 3-4 ünket is vizsgálnak egymás jelenlétében.Szerintem nem tartozik az iskolára a nemiszerv állapota,fejlettsége,vagy a lányok mellmérete sem,hisz nem befolyásolja az ott nyújtott teljesítményt semmiben sem.Akkor mért nem figyelnek oda,mért nincsenek tekintettel a fiatalokra,az iskolásokra?
Tudom sok kifogást lehet felhozni mit miért csinálnak,de ezek valójában csak ajánlott vizsgálatoknak kellene lenniük,nem természetesnek venni,hogy megkérdezésünk nélkül bármit megnézhetnek,megvizsgálhatnak.Mért nem kérdeznek meg minket,mért nem ajánlott,lehetőségként vannak ezek a vizsgálatok,amikor más iskolákban meg elő se fordulnak?
Milyen rendelkezési jog van fiatalkorúnál az iskolai vizsgálatokat érintőleg?

Szakértőnk válasza a Sulis vizsgálat,ami nem oké kérdésre

Kedves Levélító!

Nem tudom pontosan, van-e mód arra, hogy elutasíts bizonyos vizsgálatokat (feltételezem, ezt inkább a szülők tehetnék meg helyetted). Nem hiszem, hogy a szóban forgó vizsgálat kellemetlenebb lenne, mint egy nőgyógyászati vizsgálat (ezen minden hölgy legalább évente átesik!) Az viszont tény, hogy tekintettel kellene lenni a természetes szeméremérzetre, és lehetőség szerint egyesével vizsgálni a tanulókat.

Az iskolai vizsgálatnak nem sok köze van ahhoz, hogy milyen teljesítményt nyújtotok a suliban, viszont a része annak a szűrő-gondozó programnak, amin mindannyian részt vesztek tkp. újszülött korotok óta (hiszen azóta számtalanszor vizsgált már meg a védőnő, a gyermekorvos, illetve az óvodában is).

Nem tudok most sem mást javasolni, mint hogy 1. érdeklődjetek róla, hogy valóban részt kell-e venni ilyen vizsgálaton (mert szerintem lehetséges, hogy csak városi legenda..) 2. ha igen, akkor is meg kell próbálni úgy felfogni, hogy az elvégzése a ti érdekeiteket szolgálja, és az orvos számára ez a szakmájához tartozó rutin tevékenység.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor