Stressz vagy a máj lehet a baj ?

2017.05.24.
Üzenetem...Tisztelt Doktornő!
Igyekszem a panaszaimat pontosan megfogalmazni, bár elég nehéz konkrétan definiálni.
22 éves férfi, végzős egyetemista vagyok. Így utolsó félévben nagyon sok stressz faktor összejött, mint például a gyakornoki új hely, másik városba költözés, vizsgák, diplomamunka. Mindig is stresszes voltam ilyen időszakokban, mely viselkedésileg és szellemileg sosem zavart meg, de a testem nagyon rosszul reagál. Volt, hogy hajhullás, hirtelen nyilalló fájdalom és elég furcsa bélpanaszok, ezeket a háziorvosom mindig a stressz számlájára írta.
Bélpanaszok jelentkeztek most is, olyan formában, hogy a jobb és bal bordám alatt néha tompa, inkább kellemes, mint fájdalmas nyomást érzek, valamint néha a székletem is sokkal lágyabb és világosabb egy két napig, pedig a táplálkozásomban nem történt semmi változás, utána meg megint minden rendben van. Ezenkívül a testemen megjelentek tűhegynyi piros kis pöttyök is (melyeket a net alapján a májjal párosítanak). Ilyen pöttyök itt-ott mindig is voltak, melyek nem zavarnak, de most hirtelen előjött 10-15 darab. Bőrgyógyászhoz még sajnos nem jutottam el. A másik oka az aggodalmamnak a májam miatt, hogy az utóbbi 9-10 hónapban, mint végzősök rengeteget buliztunk és olyankor rengeteg alkoholt fogyasztottam, nem is mindig a legjobb minőségben. Egy éve voltam általános vérvizsgálaton, egy kisebb betegség miatt, ott minden értékem kiváló lett, de nem tudom, hogy egy év alatt lehetséges-e ilyen rombolás.
Ehhez hozzátartozik azonban az is, hogy nagyon figyelek az egészséges táplálkozásra, szedek vitamint és rendszeresen edzek is, illetve most ez miatt máriatövis kivonatot is fogyasztok pár napja. Energikus vagyok minden panasz ellenére és fitt is. Valamint úgy gondolom, hogy fontos megemlítenem, hogyha edzés után vagyok, akkor nyoma sincs semmilyen panasznak egy-két napig.
Ön szerint lehetséges e, hogy egy év alatt ilyen fiatalon valamelyik szervemmel gond van, vagy ezt csak túlgondolom és csak túl nagymértékű stresszel van a gond ? Mit javasol ?
Valamint Ön szerinte lehetséges-e az, hogyha edzés közben megfeszítem a törzsemet, akkor a májam is megfeszül, mivel valamilyen „kattogó” hangot hallok néha-néha a jobb bordaívem alatt (ami nem fáj és nem érzek semmi, mást) ?
Előre is köszönöm a válaszát!

Szakértőnk válasza a Stressz vagy a máj lehet a baj ? kérdésre

Kedves Kérdező! A panaszok stresszes aggódással, pánikkal függenek össze. Kellemes nyomásérzést nem okoz betegség. Piros pöttyöt nem okoz máj csak előrehaladott stádiumú májzsugorban. Inkább a melegtől leget vagy allergia. Emellett a máj nem feszül meg és nem tud kattogni sem. Viszont ha ennyire aggaszt akkor miért nincs visszafogva az alkoholfogyasztás? A végzés éve azért nem indok. LEhet csinálni általános laborokat abból látszik sok volt-e az alkohol fogyasztása, de labor nélkül is lehet mérsékletet tartani, még ha valaki rendszeresen szórakozik is. Főleg mert rossz szokássá alakulhat, hogy alkohol nélkül, vagy kevesebb alkohollal nem tud valaki felszabadultan szórakozni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor