Fitymaszűkület

2012.10.03.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Valószínűleg meglepődik levelemen, azon, hogy egyáltalán fennáll ez a probléma. Ördögi körbe kerültem, amiből szeretnék az Ön segítségével valamiképp kijutni végre.
A helyzet az, hogy tizenhét éves vagyok, és fitymaszűkületem van. Eleinte az orvosok és a szüleim, később saját magam felelőtlensége és tudatlansága miatt a fitymám soha nem lett teljesen hátrahúzva a makkomon, amióta csak megszülettem. Évekkel ezelőtt még annyira nem foglalkoztatott a probléma, egyrészt mert nem voltam szexuálisan túlságosan érett vagy aktív, másrészt sok helyütt azt olvastam, megoldódik az majd magától, nem szükséges semmilyen beavatkozás. Olyan véleményt is lehet találni, amely a fitymaszűkületet egyfajta férfi szűzhártyaként, s nem is igazi betegségként definiálja. Ebben őszintén szólva találtam is logikát, elvégre a gyermekek többsége szűk fitymával születik, az tehát a természetes. Egy jó ideig legalábbis bizonyosan természetes a szűk fityma.
Higiéniai gondokra nem panaszkodhatok; bár a saját szememmel nem látom a makkom (egészét), így a látványról nem tudok leírást adni, annyi viszont szerencsére bizonyos, hogy nem érzek semmilyen viszkető, égető érzést, amely fertőzésre utalna. Úgy tűnik, maga a fityma véd meg az efféle betegségektől.
A legfőbb problémák egyike (mondanom sem kell), hogy péniszem állapota elveszi az önbizalmam a szextől, annak kezdeményezésétől. Többször kellett már vissza is utasítanom efféle lehetőséget emiatt. Mert ugyan melyik lány tudna egy ilyen igencsak rendkívüli helyzettel mit kezdeni? A másik pedig maga a higiénia... lehet, hogy (ahogy említettem) még nincs fertőzés, de aggaszt a gondolat, hogy ha bármi történne a bőr alatt, nagy hirtelen senki nem tudna semmit kezdeni vele, hisz a fitymám ebben akadályozna. (Elnézést, ezek Önnek nyilván egyértelmű konklúziók, csak tudatni szeretném, tisztában vagyok a következményekkel, és a dolog sürgető voltával.)
Maga a szűkület szerencsére nem akadályoz az ejakulációban (talán bizonyos szintű lassító tényező), a merevedésben. A korábban csupán tűhegynyi rés engedett már az utóbbi egy év során: most már látom a húgycsőnyílásom, illetve - viszonylag nagy erő kifejtése árán - a makkom körülbelül egy harmadáig hátrahúzható már a bőr. Ismétlem: erőkifejtés hatására, maga az erekció nem váltja ki a bőr részleges hátrahúzódását. Mindezt valószínűleg húzogatásnak, borogatásnak tudhatom be, de az is lehet, hogy a péniszem növekedése okozta a bőr lazulását. Ezt azonban nem mertem folytatni, amíg szakértő erre az áldását nem adja.
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nem szeretnék kés alá feküdni, s a legkevésbé sem szeretném, ha körülmetélnének. Ez utóbbit egyszerűen erkölcsileg nem engedhetem meg magamnak. Továbbá a szüleimmel is tartok beszélni a dologról, tekintve hogy ők semmit nem is sejthetnek az egész problémáról, ha viszont közölném velük, máris a már említett első aggályomat szeretnék bevégezni rajtam. Ez a már említett ördögi kör.
Megtisztelne, ha elmondaná véleményét, már ami a húzogatás módszerét illeti. Ön szerint ilyen módon megoldható-e a probléma? Tud-e esetleg valamilyen szakértői javaslatot adni, mire ügyeljek, hogyan csináljam pontosan? Gátolhatott-e ezidáig a fitymaszűkület a péniszem növekedésében? (Én magam nem tapasztalok semmilyen elváltozást, és a különböző paraméterekkel sincsen gond ránézésre, de lehet, hogy ez nem a természetes, a génjeim által előírt méret.) Ha igen, folytatódhat/megindulhat-e a növekedés az a probléma megoldása esetén?
Kérem, igyekezzen olyan megoldást javasolni, amelynek nem része a körülmetélés vagy hasonló!
Válaszát türelemmel várom, és nagyon szépen köszönöm előre is!
Tisztelettel:
L.
(Nagy örömömre szolgálna, ha a levelet privát szférában tartanák. Köszönöm. Remélem, így is hajlandóak segíteni.)

Szakértőnk válasza a Fitymaszűkület kérdésre

Kedves L!

Sajnos nincsen módomban privát válaszolni a leveledre, de abban egészen biztos vagyok, hogy a keresztneved első betűje alapján senki nem fog rád ismerni.

Értem a problémádat, de azt nem egészen, hogy miért tartasz ennyire az orvosi segítség igénybevételétől. Ha nem szeretnél körülmetélést, azt el kell fogadni. Viszont a szűkület megoldására létezik másfajta megoldás is (plasztika). Az előbőr lassú tágítása (húzogatás) szolgálhat eredménnyel, de nem vagyok abban biztos, hogy "idősebb" korban is megfelelő-e a hatékonysága (kisfiúk esetében javasolt az előbőr "tornáztatása", te ebből azért már kinőttél). A pénisz növekedését ez az állapot nem hátráltatta. Mivel a szexuális életete negatívan befolyásoló állapotról van szó, javasolnám az urológiai vizsgálatot.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor