Gyomorgörcs!

2011.01.19.
Tisztelt Dr. Nő!
A mamámnak (73) már legalább egy évtizede, hogy elég sokféle ételtől begörcsöl a gyomra, ilyenek pl. a fokhagyma (még ha más ételbe főzve, s csak egy keveset eszik akkor is ) és még sok természetes (és egészséges) étel.
Az orvosi diagnosztikai papírján az áll, hogy reflux, azaz gyomorsavtúltengése van, de sajnos az orvosok csak gyógyszerek felírásával próbálják orvosolni a helyzetet, de már több éve hiába.. Semmit nem hatnak a tabletták, de azért szedetik vele, pedig így is tíznél több gyógyszert szed.
Ő nagyon hiteles szeret lenni, ezért mindent betart, amit csak ajánlanak neki és épp ezért tart már több mint 10 gyógyszernél..
Már anyukámmal próbáltuk győzködni hogy vitaminokkal sokkal jobb lenne, legalább ha csak néhány gyógyszert helyettesítene, az ahhoz hasonló hatású vitaminnal..
A gyógyszereinek többségét legfőképp az ízületeire, az érelmeszesedésre és a gyomorgörcsére való kezelés teszi ki, ebből a porckopásra még D vitamint is írnak fel neki a gyógyszere mellé, viszont az a vitaminmennyiség olyan kevés (5 micro gramm), hogy azt hiába szedi 18 éve, maximum arra jó hogy ne engedje romolni az állapotát de arra nem, hogy javítson rajta.
Mindenesetre most mégis a reflux aggaszt, mert miután véletlen evett valami olyat amitől hajlamos lesz gyomorgörcsre, onnantól 5 órán keresztül fetreng a gyomorgörcsben.
Minden tanácsát szívesen megfogadom!
Válaszát pedig nagyon szépen köszönöm!

Szakértőnk válasza a Gyomorgörcs! kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem érdemes lenne megbízni a nagyid kezelőorvosában, és abból kiindulni, hogy szakmai tudása legjavával próbál neki segíteni. A nagymamád korában nem ritka a 10-féle gyógyszer szedése, ezeknek egy része arra jó, hogy megelőzzük vele bizonyos betegségek bekövetkezését, mások pedig a már kialakult állapotokat hivatottak szinten tartani. Én magam nem igazán hiszek abban, hogy a hagyományos gyógyszereket ki lehetne váltani mondjuk vitaminokkal-de ettől még lehetséges, hogy van ilyen.

Az persze semmiképpen sem jó, ha a szedett gyógyszerek ellenére is ilyen súlyos panaszokkal küzd a nagymamád. Azt javasolnám, hogy keresse fel legalább a háziorvosát a panaszaival. Egy hasi ultrahang vizsgálat sem ártana, hiszen könnyen lehet, hogy a tüneteket például epehólyag-probléma okozza. Emellett az is lehetséges, hogy a háziorvos további (gasztroenterológiai) kivizsgálást javasol. Erről a mamádnak kell döntenie, hiszen egy újabb kivizsgálás során valószínűleg ismét sor kerül pl. gyomortükrözésre. Nem tudom, vajon vállalná-e a kellemetlenségeket. Ne érts félre, nem azért drukkolok, hogy találjanak bármilyen eltérést, de a panaszok okára jó volna rájönni.

Minden jót, jó egészséget kívánok!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor