ájulásról

2010.05.04.
Kedves Doktornő! Én orvos szeretnék lenni és nagyon érdekel az ájulás téma! Tudna válaszolni néhány kérdésemre? Ha valaki elájul(rendesen, tehát összeesik) leáll a szíve? Vagy ugyanúgy működik tovább a szíve? Ilyenkor mi történik a testben? Ha kihívják a mentőket, ők mit csinálnak a beteggel? Milyen vizsgálatokat? Beviszik a kórházba? Ha felébred a beteg akkor mit csinálnak az orvosok? Akkor is beviszik? Nagyon köszönöm válaszait!!! Adri

Szakértőnk válasza a ájulásról kérdésre

Kedves Adri!

Ha valaki elájul vagyis elveszti az eszméletét, akkor nem áll meg a szíve. Ha a szív megáll, akkor már klinikai halálról beszélünk.

Sok oka lehet a collapsusnak, például kimerültség, vagy ha sokáig kell egy helyben álldogálni, ha kevés folyadékot fogyaszt valaki vagy alcsony a vércukorszintje. Persze komoly eltérés is állhat a háttérben, akár szívritmuszavarok, vagy idegrendszeri történések, gyógyszermellékhatások is.

Egyszerűbb esetben (pl. ha valaki rosszul lesz az évzárón), akkor elég a beteget csak lefektetni, esetleg kaphat egy hideg vizes borogatást az arcára, tarkójára. (Ismert cukorbeteg kaphat kockacukrot.) Ha magához tért (ez hamar bekövetkezik) akkor adhatunk egy pohár vizet. Néhány perc pihenés után pedig megpróbálhat felállni és ezzel a dolog el is rendeződött. Ha idősekről van szó vagy ismert szívbetegekről illetve felmerül a gyanú, hogy egyéb betegség áll a háttérben, akkor orvosi vizsgálatra van szükség (fizikális vizsgálat, EKG, labor).

Üdv és kitartást a tervezett orvosi pályához!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor